• 0

NIS-ova podrška ekološkim projektima u okviru programa "Zajednici zajedno"

Postavke Narodnog muzeja Zrenjanin dobile novi sjaj

  • 0

Foto: Grad Zrenjanin

Kompanija NIS nastavlja da, u saradnji sa svojim partnerima, doprinosi poboljšanju energetske efikasnosti i unapređenju ekološke slike naše zemlje. Želeći da podrži rad jedne od najznačajnijih ustanova kulture u Zrenjaninu, kompanija NIS uložila je dva miliona dinara u projekat Narodnog muzeja Zrenjanin kojim je rasveta zamenjena energetski efikasnim LED osvetljenjem u prostoru stalne postavke, administrativnom delu i depoima ove ustanove kulture.

Ovaj projekat, koji je realizovan u okviru NIS-ovog programa društvene odgovornosti "Zajednici zajedno", doprinosi ostvarenju uštede u potrošnji električne energije i zaštiti muzejske građe, ali i daje novi sjaj muzejskim eksponatima.

Muzej su, povodom ovog projekta, danas obišli predstavnici grada Zrenjanina i kompanije NIS. Simo Salapura, gradonačelnik Zrenjanina, istakao je da Grad sa kompanijom NIS gaji poseban odnos, jer je sama kompanija nastala upravo u Zrenjaninu:

-Strateški odnos koji gajimo ogleda se i u društvenoj odgovornosti, ali naravno i u ulaganju u obrazovanje. Želeo bih da istaknem da smo zajedno sa kompanijom NIS otvorili i poseban smer na fakultetu na kom školujemo inženjere u oblasti nafte i gasa, kao i da u Trening centru NIS-a naši srednjoškolci i studenti mogu da provere i primene znanja i veštine. Kada je u pitanju podrška i saradnja u okviru programa "Zajednici zajedno" želim da istaknem da je 160 miliona dinara uloženo u proteklih 14 godina i to je ogroman novac koji je doprineo da se mnoge oblasti u našem gradu unaprede - naglasio je Salapura i dodao da se nastavlja saradnja sa NIS-om i u narednoj godini, u okviru novog ciklusa programa "Zajednici zajedno".

Foto: Grad Zrenjanin

Foto: Grad Zrenjanin

Vadim Smirnov, zamenik generalnog direktora NIS-a, izjavio je da kompaniju NIS i Zrenjanin vezuje dugogodišnja i srdačna saradnja:

-Pre 14 godina, kada smo započeli program "Zajednici zajedno", stvorili smo poseban odnos sa Gradom Zrenjaninom i čuvamo taj odnos i dalje. On je transparentan, uz razmenu mišljenja, otvoreno pričamo o projektima i uvek smo tu dobrodošli. I nama je Grad Zrenjanin posebno drag i posebno važan na karti poslovanja NIS-a. U ime kompanije NIS želim da kažem da ćemo uraditi sve da takav odnos sačuvamo. Naše je strateško opredeljenje da idemo napred sa zajednicom u kojoj poslujemo, da pomognemo koliko možemo i da unapredimo životni standard građana, kao i da svaki Zrenjaninac doživljava NIS kao svoju - naglasio je Smirnov.

Siniša Onjin, v.d. direktora Narodnog muzeja Zrenjanin, zahvalio se NIS-u i lokalnoj samoupravi što su prepoznali potencijal muzeja koji je i jedan od najlepših u Srbiji:

-Hvala vam što ste omogućili realizaciju ovog značajnog projekta koji je bio od izuzetne važnosti iz nekoliko razloga. Prethodna rasveta je bila stara i neefikasna. Uvođenjem nove rasvete eksponati se mogu videti u novoj dimenziji. Nova rasveta je, takođe, omogućila bolji prikaz uz mogućnost proučavanja detalja. Imajuću u vidu da je prošlogodišnji konkurs programa NIS "Zajednici zajedno" imao za cilj ekološke projekte, ovaj projekat je u potpunosti odgovorio tim zahtevima. Nova rasveta je dovela do smanjenja štetnih emisija, uštede električne energije, smanjenja temperature u prostorijama i u velikoj meri se štiti muzejska građa - istakao je Onjin.

Foto: Grad Zrenjanin

Dodatna informacija:

Narodni muzej Zrenjanin je ustanova kompleksnog tipa, koja svojim istraživačkim radom pokriva područje Srednjeg Banata sa 52 naseljena mesta. U njemu se čuva bogato kulturno nasleđe iz oblasti prirode, arheolgije, etnologije, umetnosti i istorije iz čitavog srednjeg Banata. U Muzeju je smešteno više od 33.000 predmeta raspoređenih u pet zbirki.

Kompanija NIS u okviru programa "Zajednici zajedno" već 14 godina podržava razvoj i napredak lokalnih zajednica u partnerskim gradovima i opštinama širom Srbije, a grad Zrenjanin deo je ovog programa od samog početka. Do sada je u ovaj grad kompanija NIS uložila više od 158 miliona dinara za realizaciju 161 projekat. Podrška Narodnog muzeja Zrenjanin je jedan od pet projekata koje NIS finansira u Zrenjaninu u okviru prošlogodišnjeg programa "Zajednici zajedno" čiji je fokus bio unapređenje ekološke slike u Srbiji.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari