• 1
 ≫ 

Sledi novi haos na aerodromima: Letačko osoblje u Španiji štrajkuje 12 dana, u Parizu žele na ulice

 ≫ 

Većina radnika smatra da ponuda nije dovoljno dobra. Ne veruju menadžmentu i ne prihvataju ucene tipa sve ili ništa

  • 1
Avion, porodica Foto: Shutterstock

Letačko osoblje kompanije Rajaner sa sedištem u Španiji planira da štrajkuje 12 dana ovog meseca da bi dobilo bolje uslove rada, saopštili su sindikati USO i SICTPLA.

Saopštenje je stiglo poslednjeg dana aktuelnog štrajka osoblja, koji je počeo u četvrtak i primorao Rajaner da otkaže danas 10 letova u Španiji, preneo je Rojters.

Letačko osoblje štrajkovaće od 12-15. jula, od 18-21. jula i od 25-28. jula na 10 španskih aerodroma na kojima leti Rajaner, saopštili su sindikati.

Sindikati i posada Rajanera zahtevaju promenu stava aviokompanije, naveli su u saopštenju, pozivajući kompaniju da nastavi pregovore o uslovima rada.

Sindikati su, takođe, pozvali vladu da ne dozvoli da Rajaner prekrši radno zakonodavstvo i ustavna prava, kao što je pravo na štrajk.

Radnici pariskog aerodroma ponovo će na ulice Pariza

Radnici pariskog aerodroma u štrajku odlučili su da će ponovo organizovati izlazak na ulice Priza od 8. do 10. jula kako bi se izborili za povećanje plata, što će izazvati dalje poremećaje avio-saobraćaja na početku letnje sezone.

Zemaljsko osoblje međunarodnog aerodroma "Šarl de Gol" organizovalo je seriju štrajkova tražeći povećanje plata u trenutku rasta inflacije.

Radnici su nezadovoljni platama koje su u nesrazmeri sa pojačanom frekvencijom avio-saobraćaja izazvanom naglim porastom potražnje za avionskim prevozom i nedostatkom osoblja još od početka pandemije kovida-19.

Operater aerodroma Roasi-Šarl de Gol, kompanija ADP, ponudila je osoblju povećanje plata od četiri odsto, ali su radnici juče odbili tu ponudu, rekao je predstavnik sindikata CGT.

"Većina radnika smatra da ponuda nije dovoljno dobra. Ne veruju menadžmentu i ne prihvataju ucene tipa sve ili ništa", rekao je Danijel Bertone, zvaničnik sindikata CGT.

Video: Drama srpskih turista na aerodromu u Rimu: Let im otkazan, sad ih isteruju napolje da se snalaze

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M-78

    3. jul 2022 | 12:42

    Pametni ljudi, a ne ovde kod nas, svi kukaju i nezadovoljni a ne smeju da pisnu....

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>