• 1

Oštar pad berzi u drugom kvartalu: Svet na pragu recesije?

Ruska invazija je posebno poremetila tržište energenata, sirovina i hrane

  • 1
kriza, gorivo Foto: Shutterstock

Na globalnim berzama nastavlja da bude burno, nakon što su deonice u ovoj nedelji (do petka) pale, a sve zbog straha ulagača da će povećanje kamata centralnih banaka izazvati recesiju.

Tako je američki S&P 500 indeks, koji broji 500 najuspešnijih kompanija u zemlji, zabeležio najveći pad u prva dva kvartala u više od 50 godina. Dow Jones je prošle nedelje na Volstritu pao 1,3%, a S&P 500 - 2,2 odsto. Nasdaq indeks je skliznuo 4,1%.

Drugim rečima, sva tri najvažnija indeksa su zabeležila pad u celom drugom tromesečju. Pritom, treba reći da se pad S&P 500 i Dow indeksa tokom dva uzastopna kvartala - ne pamti još od 2015. godine.

Doduše, u prvim danima ove godine indeksi su dosezali rekordne nivoe, kao i lani, zahvaljujući oporavku privrede od krize izazvane koronom, ali - ubrzo je usledio rastući soj omikron, a onda i rat u Ukrajini.

Ruska invazija je posebno poremetila tržište energenata, sirovina i hrane, što je dodatno podstaklo rast već visoke inflacije, kakva nije viđena u SAD poslednjih 40 godina. FED je na stanje odgovorio agresivnim povećanjem kamatnih stopa, a to su učinile ili najavile i mnoge druge svetske centralne banke.

Takav splet okolnosti će svakako usporiti rast globalne privrede, a pominje se i recesija. Inflacija je počela da ugrožava i prosečnog potrošača u Americi. "Podaci pokazuju da se potrošnja usporava, čini se da inflacija počinje da utiče na prosečnog potrošača, a to može uticati na zarade kompanija, glavne pokretače tržišta", kaže Oliver Pursche, potpredsednik u firmi "Wealthspire Advisors".

I na evropskim berzama je došlo do pada cena deonica prošle nedelje.

Video: Mamula postaje luks rizort u julu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DRagutin

    6. jul 2022 | 01:36

    Mene strah hvata od meseca Septembra, jer je najavljeno da se očekuje baš u tom mesecu da će doći do totalnog slom privrede u Americi koji će dovesti do totalnog piramidalnog ludila(siromaštva, bede, besparice) širom planete zemlje. E sada, uvek postoji "ono" ako upumpaju opet 7-8 hiljada mlrd $ kroz razne pomoći i davanja kupiće se opet neki period mira ali će tek onda inflacija biti velika... Videćemo šta će biti...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>