• 1

Kupe rusku naftu ispod cene, pa benzin prodaju Zapadu? "Kapitalizam u svom najboljem izdanju"

Najveći uvoznici ruske nafte u prvih 100 dana rata u Ukrajini su Kina, Holandija i Italija

  • 1
nafta, ruska nafta

Foto: Shutterstock

Udeo Indije u izvozu ruske nafte skočio je sa 1 na 18 odsto, a izvoz naftnih prerađevina u EU porastao je s lanjskih 287 miliona na čak milijardu evra.

Indija trenutno naveliko koristi mogućnost uvoza jeftine ruske nafte, ali tamošnji prerađivači koriste situaciju kako bi dodatno zaradili na izvozu derivata na Zapad.

Dojče vele (DW) je istražio tvrdnje o indijskom uvozu energenata tokom ove godine, tačnije od izbijanja rata u Ukrajini, prenosi Poslovni dnevnik.

Popust od 40%

Na društvenim mrežama se govori o tome da Indija kupuje rusku naftu uz popust od 40 posto u odnosu na tržišnu cenu. DW ističe da je ta tvrdnja tačna, te da su od ruske invazije na Ukrajinu, što je bilo 24. februara, indijski prerađivači nafte povećali uvoz ruskog "crnog zlata".

Podaci finskog Centra za istraživanje energije i čistog vazduha, CREA, kažu da je do maja udeo Indije u izvozu ruske nafte skočio sa 1 na 18 posto, te da Indija sada iz Rusije uvozi više nafte nego iz dosadašnjih vodećih dobavljača: Saudijske Arabije i Iraka.

U tekstu se dodaje da je Indija "isposlovala" značajno nižu cenu nego što je ona koja se nalazi na tržištu, te da je to jedan od razloga tako značajnog povećanja izvoza; drugi razlog je veliko povećanje potražnje za naftnim derivatima u zemlji.

Prema procenama OPEK-a, trenutna indijska potrošnja od 4,7 miliona barela dnevno do iduće godine će narasti na 5,15 miliona barela, a najveći deo te nafte doći će iz uvoza – Indija je 2020. proizvela 770.000 barela dnevno.

Ali, pitanje koje se pokreće jeste da li sva ta nafta iz Rusije na kraju završi u rezervoarima automobila u Indiji.

Benzinska pumpa, sipanje goriva

Foto: Shutterstock

 

Dominik Leman, član nemačke stranke Die Linke, tvrdi da Indija deo prerađene nafte prodaje u obliku benzina i dizela SAD i Evropskoj uniji. "To je kapitalizam u svom najboljem izdanju", sarkastično je dodao.

Ipak, ovu tvrdnju trenutno nije moguće dokazati, iako podaci indijskog Ministarstva trgovine pokazuju značajan izvoz nafte u aprilu i maju: s lanjskih 8,9 milijardi dolara na 16 milijardi dolara. To je navelo CREA-u na zaključak kako indijske rafinerije prerađuju rusku naftu.

Sa tim stavom je u svom izveštaju od 20. juna saglasna i konsultantska firma "Rystad Energy".

Inače, najveći uvoznici ruske nafte u prvih 100 dana rata u Ukrajini su Kina, Holandija, Italija, Nemačka, Turska, Indija, Južna Koreja, Francuska, Poljska i Grčka. Kina je, u tom periodu, uvezla naftu u vrednosti od 10,93 milijarde evra; najmanji skor beleži Grčka, sa 1,69 milijardi dolara vredne nafte - uvezene iz Rusije.

Video: Amerika kao Srbija devedesetih: Uhvatio čoveka kako mu krade gorivo iz rezervoara

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bik koji leži

    4. jul 2022 | 20:54

    Nek se malo profita preliva i ka Indiji Dosta su od njih uzimali

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>