• 0

Ovo se retko viđa: Tesla podbacila, gde je zapelo s prodajom i proizvodnjom?

Prodaja automobila u širem delu Kine stala je tokom većeg dela kvartala zbog blokada

  • 0
Elon Musk Ilon Mask Twitter Tviter Foto: Tanjug/AP

Zatvaranje zbog kovida u Kini dovelo je do retko viđenog pada proizvodnje i prodaje kompanije Tesla u drugom tromesečju.

Proizvođač električnih automobila je izvestio da je zaključena prodaja pala za skoro 18%, na oko 255.000 vozila u drugom kvartalu, u poređenju sa prva tri meseca 2022. Proizvodnja je pala za 15%, na 259.000.

Fabrika Tesle u Šangaju bila je zatvorena na nekoliko nedelja u aprilu, zbog karantinskih mera, a problemi sa nabavkom delova od Teslinih dobavljača takođe su ograničili proizvodnju Maskove kompanije, čak i nakon što je fabrika ponovo otvorena.

Prema analizi, ta zatvaranja su Teslu verovatno "koštala" proizvodnje oko 70.000 vozila u spornom kvartalu. U saopštenju kompanije se navodi da su problemi sa kojima se Tesla suočila u prvim danima kvartala sada uglavnom "iza nje".

"Uprkos tekućim izazovima u lancu snabdevanja i zatvaranju fabrika van naše kontrole, jun 2022. je bio najveći mesec proizvodnje vozila u Teslinoj istoriji", rečeno je iz kompanije koju je osnovao Ilon Mask, najbogatiji čovek sveta. Bilo je to 1. jula 2003. godine.

Tesla ne objavljuje geografsku analizu prodaje u svom mesečnom izveštaju o prodaji i proizvodnji, premda piše da je 45% prihoda prošle godine došlo od prodaje u SAD. Prodaja automobila u širem delu Kine stala je tokom većeg dela kvartala zbog blokada.

Tesla automobili fabrika Teslina fabrika / Foto: PATRICK PLEUL / AFP / Profimedia

Većina Tesline prodaje, van SAD, dolazi od vozila proizvedenih u Šangaju.

Ovo je, inače, prvi put od početka 2020. godine da je kompanija doživela pad - bilo prodaje ili proizvodnje u odnosu na prethodni kvartal. Analitičari koje je anketirao Refinitiv očekivali su da će kompanija ostvariti povećanje prihoda od 46% u drugom kvartalu, u odnosu na godinu dana ranije i skok prilagođenog prihoda od 51%.

Skromnije povećanje prodaje u odnosu na prethodnu godinu moglo bi da ublaži ta očekivanja i da izvrši dodatni pritisak na cenu akcija kompanije. Deonice Tesle su ove godine, treba pomenuti, pale 35 odsto. Ali, kompanija je otvorila dve nove fabrike u proteklom periodu: jednu u Nemačkoj i drugu u Teksasu.

Trenutno, cena jedne Tesline akcije iznosi 681,79 USD.

Video: Koje su ekonomske posledice želje Ilona Maska za slobodom govora: Sve o prodaji Tvitera

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>