• 1

I Šnajder prodaje biznis u Rusiji lokalcima: Moskva sprema zakon koji "tera" kompanije

Francuska kompanija očekuje da će otpisati do 300 miliona evra neto knjigovodstvene vrednosti, kao rezultat dogovorene prodaje

  • 1
Schneider Electric

Schneider Electric / Foto: Shutterstock

Francuska kompanija "Šnajder Elektrik" (Schneider Electric) dogovorila je da proda svoju rusku jedinicu lokalnom rukovodstvu, saopšteno je danas iz te kompanije.

Ovaj gigant se tako pridružio dugoj listi preduzeća koja izlaze iz poslovanja u Rusiji. Podsećamo, prošle nedelje je i francuski proizvođač guma za automobile, Mišelin, takođe najavio plan da do kraja godine preda svoj ruski biznis novom preduzeću koje će voditi tamošnji menadžment.

"Šnajder Elektrik" očekuje da će otpisati do 300 miliona evra neto knjigovodstvene vrednosti, kao rezultat dogovorene prodaje, prenosi Rojters. "Šnajder Elektrik planira uređen transfer i izdvojiće sredstva za podršku zaposlenima u Rusiji i Belorusiji u okviru tog procesa", saopštila je kompanija.

Strane kompanije napuštaju Rusiju mesecima unazad, tačnije otkako je 24. februara usledila invazija na Ukrajinu. One koje tek nameravaju da napuste rusko tržište, suočavaju se sa izgledima da u narednim nedeljama Moskva usvoji novi zakon koji bi omogućio zaplenu njihove imovine i izricanje krivičnih kazni.

To je neka preduzeća podstaklo na ubrzanje procesa odlaska, a među njima je i finski "Nokian Tyres". Isto planiraju i britanski "Diageo", inače najveći svetski proizvođač alkoholnih pića, kao i finski proizvođač liftova "Kone", odnosno finski proizvođač mašina za šumarstvo "Ponse".

Video: Šta je nateralo kompanije da se povuku sa tržišta Rusije? Korporativna odgovornost ili nešto drugo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PIONIR

    4. jul 2022 | 12:29

    Samo ih terajte iz svoje Rusie, ionako je i Evropa i Amerika propale a sad ce jos vise.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>