• 2

Silazni trend na ruskoj berzi: Rublja pala prema najjačim svetskim valutama

Ministar finansija, Anton Siluanov, izjavio je prošle srede da bi Rusija mogla da smanji državnu potrošnju i usmeri sredstva na intervencije na deviznom tržištu

  • 2
ruska rublja Foto: Shutterstock

Prošle nedelje rublja je bila na najjačem nivou prema dolaru još od 2015, a takođe je bila ojačala u odnosu na evro, međutim, sada je situacija drugačija.

Naime, ruska valuta je pala na dvonedeljni minimum prema dolaru i evru na jutrošnjem trgovanju na Moskovskoj berzi, povećavši tako gubitke zabeležene na prethodnoj sesiji, pošto trzišni akteri iščekuju više informacija o mogućim valutnim intervencijama države.

Inače, prošlonedeljno jačanje rublje izazvalo je zabrinutost među zvaničnicima i kompanijama koje su fokusirane na izvoz, jer umanjuje prihode u dolarima i evrima koje Rusija ostvaruje od izvoza robe.

Silazni trend na ruskoj berzi započeo je krajem prošle nedelje nakon što je gasni gigant Gasprom otkazao isplatu dividendi prvi put za poslednjih više od dve decenije.

Rublja je oslabila na trgovanju do 7:38 časova po srednjoevropskom vremenu, za 1,4 posto, na 55,27 rubalja za dolar, nakon što je ranije pala na 56,5050, na najniži nivo od 20. juna, prenosi Rojters. Takođe je potonula prema evru, za 1,3 procenta na 57,29 rubalja. Prethodno je, na otvaranju trgovanja, takođe dotakla dvonedeljni minimum od 58,90 rubalja za evro.

Ministar finansija, Anton Siluanov, izjavio je prošle srede da bi Rusija mogla da smanji državnu potrošnju i usmeri sredstva na intervencije na deviznom tržištu kako bi ograničila jačanje rublje koje ugrožava budžetske prihode.

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>