• 0

Ruski "kralj nikla" upravo objavio važnu vest: "Spreman sam da razgovaram..."

Nornikl je najveći svetski proizvođač paladijuma i rafinisanog nikla

  • 0
Vladimir Potanin, Vladimir Potanjin

Vladimir Potanjin / Foto: Profimedia/TASS / ddp USA

Ruski "kralj nikla" Vladimir Potanjin, najveći akcionar kompanije Nornikl, izjavio je u intervjuu za televiziju RBC da je "spreman da razgovara o mogućem spajanju tog rudarskog giganta sa proizvođačem aluminijuma - Rusalom, zbog sankcija Zapada.

- Danas sam poslao pismo u kojem potvrđujem dogovor da započnemo proces pregovora o spajanju sa Rusalom - rekao je Potanjin za RBC u intervjuu emitovanom u ponedeljak, prenosi Rojters.

Kompanija Nornikl nije na meti zapadnih sankcija koje su uvedene Moskvi nakon njenog napada na Ukrajinu 24. februara, ali je Velika Britanija prošle nedelje uvela sankcije Potanjinu, koji u Norniklu drži 38 posto akcija.

Potreba za divezifikacijom strukture akcionara, kako bi se odolelo sankcijama, potencijalna potreba za dobijanjem državne podrške za projekte u Rusiji i globalna zelena agenda su neki od razloga za razgovore o spajanju, rekao je Potanjin. Dodao je da je predlog potekao od uprave Rusala.

Iz Rusala nisu odmah odgovorili na Rojtersov zahtev za komentarom.

Nornikl je, inače, najveći svetski proizvođač paladijuma i rafinisanog nikla, dok je Rusal najveći proizvođač aluminijuma na svetu, ne računajući Kinu.

Potanin (61) je najveći akcionar Nornikla i generalni direktor te kompanije već 10 godina. Rusal trenutno poseduje 26 posto akcija u Norniklu, koje je kupio 2008. Akcionari Nornikla i Rusala su od tada vodili nekoliko sporova oko upravljanja ovim rudarskim gigantom, obima isplate dividendi i investicija.

Video: Sankcije su ih ojadile za milijarde ali to njima ne smeta: Deset najbogatijih ruskih oligarha

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>