• 2

Nemačka prvi put u poslednjih 30 godina proživljava ovu situaciju

Izvoz je u maju pao za 0,5 posto u odnosu na prethodni mesec

  • 2
Minhen Nemačka Foto: Pixabay.com

Nemačka je u maju prvi put zabeležila mesečni trgovinski deficit, koji se ne pamti još od 1991. godine. Do toga je došlo usled visoke inflacije i prekida u lancima snabdevanja, koji opterećuju industrijsku bazu zemlje.

Podaci Federalnog zavoda za statistiku, Destatisa, pokazuju da je povećanje vrednosti uvoza i skroman pad izvoza gurnuo najveću evropsku ekonomiju u trgovinski deficit od milijardu evra u maju, izveštava Blumberg, dodajući da je to prvi mesečni deficit u ovoj zemlji od ponovnog ujedinjenja Nemačke.

Izvoz je u maju pao za 0,5 posto u odnosu na prethodni mesec, na 125,8 milijardi evra, dok je uvoz porastao za 2,7 procenata na 126,7 milijardi evra, što je iznad očekivanja ekonomista. U poređenju sa istim mesecom 2021, izvoz je povećan za skoro 12 odsto, dok je vrednost uvoza skočila za gotovo 30 procenata.

Nemačka proizvodna baza bori se sa problemima zbog poremećaja u globalnom lancu snabdevanja koje su izazvali pandemija i mere lokdauna u Kini za suzbijanje širenja kovida. Rastuće cene energije i slabljenje potražnje za robom takođe pogađaju proizvodnu aktivnost, napominje njujorška agencija.

Video: Ovo su cene izdavanja najtraženih stanova u Beogradu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aki

    9. jul 2022 | 02:47

    Nemačka ovo, Nemačka ono! Što ne napišete da su cene svega u Nemačkoj ,manje ,nego kod nas trenutno?! Kolike su plate u Nemačkoj, a kolike ovde?! Što ne napišete kolike su bile cene namirnica prošle godine,a kolike su danas, ovde u Srbiji? Šta mi tu pišete o Nemačkoj, niko ne spominje šta se radi ovde?! 50 posto plate da povećaju, pa da gledamo kako da živimo!

  • REALNO

    9. jul 2022 | 06:41

    TAKO JE IDI U NEMČKU PA ZARADI I UŽIVAJ

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>