• 0
 ≫ 

Evro za 20 godina nije bio ovako slab: "Paritet sa dolarom je sada samo pitanje vremena"

 ≫ 

U odnosu na američki dolar, valuta evrozone je pala na najniži nivo još od 2002. godine

  • 0
evro/dolar Foto: Shutterstock

Evro je potonuo na najniži nivo u poslednjih 20 godina u odnosu na američki dolar, pošto je mogućnost manje agresivnog ciklusa povećanja kamata od strane Evropske centralne banke doprinela uverenju o paritetu dve valute.

Jedinstvena valuta je pala za čak 1,2% na 1,0298 dolara, što je najslabiji nivo od decembra 2002. Evro je ove godine pao za više od 9% u odnosu na dolar pošto je rekordna inflacija eskalirala pritiskom na domaćinstva i firme, i zajedno sa posledicama rata u Ukrajini, ometa sposobnost ECB da podigne stope brzo kao i FED.

Prema Blumbergovom modelu određivanja cena opcija, sada postoji šansa od 60% da valuta evrozone postigne paritet u odnosu na dolar do kraja godine, u odnosu na 46% zabeleženih u ponedeljak. "Paritet je sada samo pitanje vremena", rekao je Neil Džouns, šef prodaje valuta finansijskim institucijama u kompaniji "Mizuho".

On se "kladi" da će ECB ove godine isporučiti manje od 140 baznih poena, što je pad u odnosu na više od 190 baznih poena pre skoro tri nedelje. Očekuje se da će kreatori politike započeti svoj prvi ciklus pooštravanja u ovoj deceniji, kasnije ovog meseca, sa povećanjem od 25 baznih poena.

FED je već podigao stope za 150 baznih poena.

"Teško je naći mnogo pozitivnih reči o evru", rekao je Dominik Baning, šef evropskog FX istraživanja u HSBC-u, koji očekuje da će se zajednička valuta ove godine trgovati u paritetu sa dolarom.

Evro je pao za čak 0,9% u odnosu na švajcarski franak na 0,99257, na najniži nivo od 2015. "Devizno tržište nije u stanju da povrati punu likvidnost s obzirom na praznike u SAD", rekao je Džouns iz Mizuha.

Video: Rat u Ukrajini uticao na inflaciju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>