• 0

Dok Egipat trese ozbiljna kriza, Suecki kanal obara rekorde: Ostvario neviđenu dobit

Suecki kanal pokriva oko 10% svetske pomorske trgovine i jedan je od glavnih izvora stranog novca u Kairu

  • 0
Suecki kanal Foto: Profimedia

Suecki kanal je u ponedeljak objavio rekordnu dobit od 7 milijardi dolara (oko 6,7 milijardi evra) za fiskalnu godinu 2021-2022, nakon što je više puta povećavao naknade za tranzit.

Treba reći da je ovaj kanal za brodove i svetsku trgovinu - ključni, u domenu vodenog saobraćaja, ali i da je iza njega kritičan period kada je zbog ogromnog teretnog broda "Ever Given" bio blokiran 6 dana, u martu 2021. godine.

Tada se govorilo o enormnim gubicima koje beleži svetska trgovina, pa ipak, između jula 2021. i juna 2022. godine oko 1,32 milijarde tona tereta je prošlo kroz kanal, obezbeđujući rentu od 7 milijardi dolara u tranzitnim taksama - što je najveća u njegovoj istoriji, rekao je u ponedeljak Osama Rabie, predsednik Uprave za Suecki kanal (SCA).

On je u saopštenju dodao da je to povećanje od 20,7 odsto u odnosu na prethodnu finansijsku godinu (5,5 milijardi evra). "Međunarodne krize su pokazale značaj Sueckog kanala za stabilnost globalnih lanaca snabdevanja", istakao je.

Sve se dešava u momentu kada je Egipat, rastrzan između inflacije veće od 15% i nedavne devalvacije funte za skoro 20%, povećao tranzitne takse, posebno za brodove za naftu i gas: najpre za 6% u februaru, a zatim za 5 do 10% u martu. Takođe, treba reći da je ova zemlja, barem s aspekta turizma, sada u priličnom problemu, nakon dva smrtna slučaja zabeležena u Hurgadi.

Telegraf Biznis je istražio kakva je sada situacija u Egiptu po pitanju cena i broja turista, kao i da li će biti otkazivanja rezervacija za letovanje.

Inače, Suecki kanal pokriva oko 10% svetske pomorske trgovine i jedan je od glavnih izvora stranog novca u Kairu. Uprkos ratu u Ukrajini i porastu cene nafte, koji je uticao na brodarsku industriju, kanal je zabeležio najviši mesečni promet u aprilu, procenjen na 605 miliona evra.

Dok Kairo sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) razgovara o novom zajmu od skoro 480 miliona evra, njegove devizne rezerve su pale sa 35,48 milijardi evra u martu, na 34 milijarde evra u maju.

Video: Brod blokirao Suecki kanal: Ugrožena svetska ekonomija

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>