• 4
 ≫ 

Arapi dobili koncesiju za vodu u Zrenjaninu: Ugovor na 25 godina

 ≫ 

"Problem rešen na jedini mogići način, a to je javno - privatno partnerstvo", rečeno je posle potpisivanja ugovora

  • 4
Sveza voda, bokal, casa vode

Foto: Shutterstock

Ugovor o realizaciji projekta prečičćavanja vode za piće u Zrenjaninu potpisan je danas u Vladi Srbije sa kompanijom Metito iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u prisustvu premijerke Ane Brnabić koja je najavila da će Metito u dobijanje čiste pijaće vode za 95.000 stanovnika Zrenjanina uložiti 18 miliona evra.

Ugovor su potpisali gradodonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, direktor kompanije Metito Rami Gandur i direktor JKP Vodovod i kanalizacija Zrenjanin Predrag Bodiroga.

Vlada Srbije je pomogla da se reši ovaj višedecenijski problem grada Zrenjanina, rečeno je nakon potpisivanja, prenosi Tanjug.

"Ovo je najznačajniji trenutak u ovom teškom projektu obezbeđivanja pijaće vode građanima Zrenjanina i skidanja zabrane upotrebe vode koja je uvedena pre više decenija. Problem je viševekovni, ali se nadam da ćemo u prvom kvartalu 2023. godine dobiti tehnički ispravnu vodu, a u prvom kvartalu 2024. i vodu za piće", rekla je Brnabić.

Ona je objasnila da je problem rešen na jedini mogići način, a to je javno - privatno partnerstvo, jer je prethodni vlasnik fabrike za proizvodnju vode bila privatna kompanija, pa vlada nije mogla svojim sredstvima da reši ovu situaciju.

Premijerka je dodala da je Metito otkupio postojeće postrojenje za 3,5 miliona evra i da će u projekat dobijanja čiste pijaće vode za 95.000 stanovnika grada Zrenjanina uložiti još 18 miliona evra.

„Našli smo privantog i pouzdanog privatnog partnera koji ima sredstva, ima znanje, tehnologiju i profesionalnost i tog partneta smo našil u kompaniji Metito koji je jedan o globalnih lidera tehnologiji proizvodnje pijaće i preradi otpandnih voda“, rekla je premijerka.

Najavila ja da će po okončanju projekta pijaću vodu dobiti stanovnici u centralnom gradskom jezgru Zrenjanina i deo grada oko njega u kome živi oko 95.000 ljudi.

„Gradska uprava treba dalje da razgovara o novim vodoizvorištima, kako bi i sva sela na teritoriji Zrenjanina dobila pijaću vodu i time stavimo tačku na taj problem, kao što radimo i u Kikindi, gde je pijaća voda takođe viševekovni problem“, naglasila je Brnabić.

Ona je istakla da joj je lično bilo stalo da se obezbedi snabdevanje Zrenjanina pijaćom vodom, jer je to obećala građanima i zahvalilia Erste banci koja je pomogla da se do tog rešenja dođe tako što je zajedno sa vladom tražila pravog partnera za taj posao.

voda, zrenjanin

Foto: Tanjug/Sava RADOVANOVIC

Premijerka je navela da će Metito u narednih 25 godina upravljati postrojenjem i investirati u njega, nakon čega će ono postati vlasništvo Grada.

Gradonačelnik Salapura ocenio je da je potpisivanjem ugovora načinjen veliki korak ka rešavanju problema s kojim prethodne generacije nisu uspele da se izbore.

Naveo je da je to što je vlada podržala ovaj projekat dodatna garancija da će on biti uspešno realizovan.

Direktor Metita Rami Gandur naveo je da je ta kompanija imala više od 3.000 sličnih složenih projekata u svetu.

„Sigurni smo da će rešenje koje ćemo primeniti biti funkcionalno, kako bi se u bliskoj budućnosti obezbedila najkvalitetnija voda. Ovo je naš drugi projekat i to je samo jedan od koraka u dugoj posvećenosti ovoj zemlji u oblastima pijaće vode i zdrave životne sredine“, rekao je Gandur.

Metito grupa je od 2018. u Zrenjaninu, gde je počela projekat izgradnje postrojenja za prečišćavanja otpadnih voda, koje se sada direktno izlivaju u Begej.

Salapura je rekao kako je upravo izdata građevinska dozvola za ovaj objekat i da očekuje da u narednih mesec dana počne njegova izgradnja.

Video: Ako želite da živite u bajci makar na minut, prepustite se i pogledajte ovaj video

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • G

    6. jul 2022 | 11:44

    Nema Srbija 18 mil. eura, pa morala da dovede arape. A 600 mil. eura daje za engleski fudbal. Sramota.

  • Z

    6. jul 2022 | 12:04

    Aj da su dobili koncesiji za naftu, hahaha, kakve oni veze imaju sa vodom?! Nisu kišu videli zadnjih 35 godina, ahahahhaha, gde da idem kukala mi...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>