• 0

Srbiju drma kriza kao i region: Veliki problemi s obezbeđivanjem dizela i benzina

Veliki problemi sa obezbeđivanjem dizela, ali i benzina

  • 0

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da imamo velike probleme sa obezbeđivanjem dovoljnih količina goriva, pre svega dizela, ali i benzina, za potrebe naših građana.

Vučić je tokom posete selu Radaljevo kod Ivanjice odgovarajući na pitanje novinara u vezi sa protestima u Holandiji i Nemačkoj zbog energetske krize, rekao da to samo pokazuje koliko nas teška kriza čeka, kao i da se te zemlje pripremaju za krizu.

Na pitanje o ceni goriva i drugih energenata, Vučić je rekao da mi pratimo dva nivoa cene, jedan sirove BRENT nafte, gde je cena nešto pala sa 113 na 104 dolara po barelu, ali da još više pratimo kotacijsku cenu, po kojima kompanije prodaju naftu Mediteranu.

Viša je cena posebno zbog nedostatka dizela, dodao je Vučić.

"Imamo tu puno problema, jer ako ne ne dopustite višu cenu nećete imati dizel i vlasnici će zatvarati pumpe kao što se sada dešava u Hrvatskoj, ali mi razumemo to, pošto imamo iste probleme", naveo je Vučić.

Kaže da ukoliko se ne bude povećavala cena sirova nafte, neće moći da raste ni kotacijska cena i onda neće biti daljeg poskupljenja, ali da to ne zavisi od nas.

Vučić je ukazao da Srbija gotovo da nema ni malo domaće nafte i podsetio da je NIS nije u većinskom vlasništvu države.

"Dodatni problem sa naftom je što gotovo 100 odsto od onoga što preradujemo u rafineriji u Pančevu, u dizel i benzin, šaljemo drugima, u BiH oko 30.000 tona, za Republiku Srpsku 22.000 i u Bugarsku i Rumuniju. Tako da nećemo imati za izvoz, imamo ozbiljne probleme sa kolicicnama, pre svega, dizela ali i benzina. Zato smo i zaustavili na sedam dana izvoz dizela da bismo imali dovoljno za ljude u Srbiji. Gledamo da se ne povećava cena da bi štitili primanja ljudi i da bi bila niža inflacija, ali to ne zavisi od nas", rekao je Vučić, prenosi Tanjug.

Video: Vučić o krizi cena goriva: Umirili smo tržište naftnih derivata

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>