• 6
 ≫ 

Rusi na prvom mestu po obimu ulaganja u CG: Od početka godine osnovali 1.100 firmi

 ≫ 

Slede Emirati i Turci...

  • 6
Tivat, Porto Montenegro

Foto: shutterstock.com

Uprkos problemima zbog rata i sankcija, Rusija je bila najveći investitor u Crnoj Gori u prva četiri meseca ove godine, sa 41,6 miliona evra direktnih investicija.

Polovinu novca Rusi su uložili u kupovinu nekretnina u državi iz našeg komšiluka, za koje su dali 20 miliona evra, pokazuju podaci Centralne banke Crne Gore (CBCG), dostavljeni Pobjedi.

U Crnu Goru je u prva četiri meseca 2022. ukupno stiglo 306,47 miliona evra stranih direktnih investicija, što je za 68,4 miliona više nego u istom periodu lani.

Ističe se i da su Rusi u Crnoj Gori investirali 15 miliona više - u pomenutom periodu - nego od januara do kraja aprila prošle godine, kada su sa 25,8 miliona direktnih investicija zauzimali treću poziciju na listi zemalja koje su najviše ulagale.

Prema zvaničnim podacima Uprave prihoda i carina, oni su od 1. februara do 9. juna ove godine osnovali 1.100 firmi u Crnoj Gori, uglavnom iz IT oblasti. Pobjeda je ranije objavila, a Telegraf Biznis preneo, da su Rusi vlasnici ili suvlasnici 18.906 nekretnina i 3,9 miliona kvadrata zemljišta u Crnoj Gori, u 13 opština.

Nakon Rusa, u domenu ulaganja, slede Emirati i Turci. Iz UAE je u Crnu Goru pristiglo 40,64 miliona evra; od toga se 29,4 miliona evra odnosilo na interkompanijski dug, dok je 10,3 miliona investirano u domaće kompanije Ulaganje u nekretnine iznosilo je 798.000 evra.

Turska je, dakle, na trećoj poziciji, sa 27,9 miliona evra direktnih investicija. Četvrto mesto zauzimaju Italijani, a peto - Švajcarska. Nemačka je na 6. mestu po obimu ulaganja u Crnoj Gori.

Video: Mamula postaje luks rizort u julu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gandra

    7. jul 2022 | 09:13

    Ocigledno da sankcije nemaju nikakve veze cim mala CG ima vise ruskih investicija od srbije. I rusima smo mrski, a najveci smo rusofili. LOOOL

  • Nanko

    7. jul 2022 | 08:57

    Milogorci im udare sankcije a Rusi ulažu i kupuju nekretnine kod njih a mi im ne udarimo sankcije a Rusa nema ili veoma malo ulazu i kupuju.. Tako to ide..Super..

  • Beli

    7. jul 2022 | 08:51

    Inače su Rusi veoma ljuti jer im je Cg uvela sankcije. Kažu na tv.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>