• 11

Novi detalji oko prevare C&A: 135 radnika u Srbiji u problemu, bilo više od 300 muljaža

Dalje postupke obrađivaće imenovani stečajni upravnik

 • 11
C&A tržni centar Foto: Shutterstock, Facebook/C&A Srbija

Kompanija C&A Srbija i zvanično je proglasila stečaj potvrđeno je za Telergaf Biznis. U međuvremenu, kompanija je izdala i saopštenje u kojem navodi da je "postala meta organizovane carinske prevare nepoznatih počinilaca".

Počinioci su sistematično počinili više od 300 prevarnih radnji kojima se krše carinski propisi Republike Srbije. Ova odluka utiče na 14 prodavnica i oko 135 zaposlenih u Srbiji. Situacija je veoma specifična i primenjuje se samo na Srbiju. Ovaj razvoj događaja ni na koji način se ne tiče drugih tržišta na kojima posluje C&A“, navodi se u saopštenju kompanije iz Dizeldorfa, koja prodaje tekstilnu robu.

Dodaje se da je počinilac prevare jedan od poslovnih partnera kompanije, „kao i drugi počinioci koji su i dalje nepoznati“.

„Navedeni počinioci sistematično su obavili više od 300 radnji prevarnog uvoza u periodu od 2014. do 2021. godine, zloupotrebljavajući logo kompanije C&A, pogodnosti carinskog statusa i ovlašćenja za zastupanje carinskog predstavnika kompanije C&A u Srbiji. Krivično delo je otkriveno u oktobru 2021. kada je kompanija C&A prvi put obaveštena o tom prevarnom uvozu od strane carinskih organa Republike Srbije“, piše u saopštenju.

Ukazuje se da su nakon nekoliko meseci istrage i uprkos dokazima da C&A ne treba da snosi posledice tog krivičnog dela, „carinski organi Republike Srbije zauzeli stav da je kompanija C&A Srbija odgovorna za plaćanje carinskih dažbina za robu koja je deklarisana u okviru prevarnog uvoza“.

„Nakon temeljne analize situacije upravljački tim kompanije C&A Srbija zaključio je da ne može odgovorno da snosi rizike daljeg osporavanja pravne pozicije koju zastupaju organi Republike Srbije. S obzirom na finansijski opseg zahteva usmerenih protiv kompanije C&A Srbija, upravljački tim je bio primoran da danas proglasi insolventnost. Dalje postupke obrađivaće imenovani stečajni upravnik“, navodi se u saopštenju kompanije.

Podsetimo, država Srbija otkrila je ova kompanija skoro sedam godina švercovala kinesku robu, i na taj način oštetila budžet Srbije za šest miliona evra.

„Skoro sedam godina ova kompanija je sa austrijskim špediterom ‘Quehenberger’ radila protiv zakona. Zajedno su omogućili da se ozvaniči švercovana kineska roba kao njihova, tako što su udarali pečat koji je trebalo da bude dokaz originalnosti. Špediter je čak posle pokretanja postupka Uprave Carina promenio ime, a kako bi sačuvao reputaciju i mogao dalje da radi u Srbiji“, rekli su za Telegraf Biznis iz Uprave carine. 

Video: Influenserka pokazala kako sve možete da kombinujete letnje haljine: Vaš stil će biti na višem nivou

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Rade

  7. jul 2022 | 09:43

  Sta ste cekali 7 godina? Kakve su nase kontrole? Sta sada sa toliko nasih radnika , gde ce oni u ovoj krizi????

 • Bruce Lee

  7. jul 2022 | 10:31

  Koja smo mi Banana država.

 • Milos

  7. jul 2022 | 10:12

  Radnici mogu slobodno svu robu da podele i da prodaju

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>