• 0
 ≫ 

Onlajn trgovina nastavila rast u Srbiji, plaćanja vredna 250 miliona evra

 ≫ 

Platne kartice izdate u Srbiji u transakcijama na domaćim internet prodavnicama korišćene su u 58,4 posto slučajeva

  • 0
Mobilni telefon online plaćanje internet biznis

Foto: Shutterstock

U prvom tromesečju sa kreiranih 9,6 miliona transakcija preko interneta koje su plaćene karticama u vrednosti od preko 250 miliona evra nastavljen je kontinuirani rast, objavila je "eCommerce Asocijacija Srbije".

U "Analizi online plaćanja karticama u prvom kvartalu 2022. godine" člana upravnog odbora Asocijacije Ivana Tanaskovića navodi se da je ukupan broj transakcija veći za 31,2 posto, a suma njima plaćena veća za 46,7 posto.

Broj dinarskih transakcija plaćenih karticom preko interneta veći za 26,3 posto u odnosu na isti period 2021. dok je njihova vrednost veća za 39,5 posto.

Broj ekomerc evro transakcija za godinu dana povećan je za 62 posto, a njihova vrednost veća je 74 posto nego u prvom kvartalu lane. Prosečna vrednost transakcije u dinarima u prvom tromesečju bila je 2.507 dinara, što je bolji rezultat za devet posto u odnosu na isti kvartal 2021.

U valuti evro, prosečna vrednost porudžbine bila je 42,95 evra što je bolji rezultat za 9,4 posto. Za tri meseca ostvareno je 2,7 miliona transakcija kupovine robe i usluga karticama u inostranstvu.

U eprodavnicama sa valutom evro od toga je 1,5 miliona, dok je 1,1 milion transakcija u valuti dolar.

Platne kartice izdate u Srbiji u transakcijama na domaćim internet prodavnicama korišćene su u 58,4 posto slučajeva što je pad, dok su u broju transakcija u inostranim internet prodavnicama one dostile 41,5 posto i ostvarile rast.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>