• 1

Devizne rezerve u junu veće za 872 miliona evra

Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu u junu kupila 405 miliona evra

  • 1
Novac, evri

Foto: Shutterstock

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije iznosile su na kraju juna 14,77 milijardi evra, što je za 872,1 miliona evra više nego na kraju prethodnog meseca, objavila je NBS.

Na ovom nivou deviznih rezervi obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 136 odsto i pet meseci uvoza robe i usluga, što je skoro dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) iznosile su na kraju juna 11,90 milijardi evra i u odnosu na kraj prethodnog meseca - bile su više za 613,9 miliona evra.

Povećanje deviznih rezervi prvenstveno je rezultat aktivnosti NBS na domaćem deviznom tržištu (ukupan neto efekat kupovine deviza i svop transakcija u iznosu od 403,0 miliona evra), navodi se, i dodaje kako je na takav ishod dodatno uticala neto prodaja državnih hartija od vrednosti na domaćem finansijskom tržištu, zatim upravljanje deviznim rezervama, donacije i drugi osnovi (ukupno u neto iznosu 314,3 miliona evra), kao i neto priliv po osnovu devizne obavezne rezerve banaka usled uobičajenih aktivnosti banaka (264,2 miliona evra).

Navedeni prilivi bili su više nego dovoljni da pokriju odlive po osnovu neto razduženja države na ime kredita, kao i po drugim osnovima (ukupno 206,8 miliona evra). Efekat tržišnih faktora u junu bio je pozitivan u neto iznosu od 97,4 miliona evra, prevashodno po osnovu jačanja američkog dolara u odnosu na evro na međunarodnom tržištu.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u junu iznosio je 916 miliona evra i bio je za 150,5 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu. U međubankarskoj trgovini, u prvih šest meseci ove godine realizovano je ukupno 4,28 milijardi evra.

Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu u junu kupila 405 miliona evra, dok je od početka godine neto prodala 1,79 milijardi evra, radi održavanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru, navodi se.

Video: Podeljeno 140.000 vaučera za odmor u Srbiji

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sharac

    12. jul 2022 | 08:04

    Kolaps Srbije je iminentan. Mora da kupuje strmoglavljujuce valute zbog prezaduzenosti u istim. Kad bude puklo trziste prenapucanih nekretnina ko lubenica bice 'Jooj ma'ko draga'. Pametni ljudi sada stancaju de-vi-ze, de-vi-ze. Ko moze nek ode na Zeleni Venac i kupi sebi deviza. Ko god je u posjedu bezvrijednih Jorgovankinih dinara nek se oslobadja istih i nek ne pita za cijenu. Zasto? Pa zato sto ekonomski tigar (ćuš tigar a nema svoje banke, sve prodo budzasto tigar taj?!) nije izvozno orjentisana ekonomija kao sto je npr Njemacka. Malo Putin udjelio sirotanima da ne bude bjez'te gaće. Dosle su Godine Raspleta od dr Slobodana Milosevica i njegove balansne formule. Pod hitno ukinuti Tomin zakon iz 2017-te!! Tigar, cujes li ti ovo?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>