• 1

Poznat uslov da bi "Severni tok" radio punom parom: Ko će popravljati turbine?

Ukrajinska ministarstva energetike i spoljnih poslova u međuvremenu su izrazila „duboku razočaranost“ odlukom Kanade da Nemačkoj vrati popravljenu turbinu za gasovod „Severni tok“.

  • 1
Severni tok 2, Nord Stream 2 Foto: Tanjug/AP

Gasovod Severni tok mogao bi da bude u funkciji do jeseni, pod uslovom da Kanada nastavi da održava turbine, rekao je Igor Juškov, vodeći analitičar Fonda za nacionalnu energetsku bezbednost (FNEB).

Prema rečima stručnjaka, turbine za gasovod su proizvedene u Kanadi, pa su se tamo uvek popravljale. On je napomenuo da u sadašnjem okruženju glavno pitanje ostaje spremnost Otave da u budućnosti radi u tom pravcu.

„Ako budu spremni na stalnu saradnju, sledeće turbine će biti isporučene tamo, oni će ih popraviti, onda će Severni tok kao rezultat dostići puni kapacitet u septembru-oktobru“, objasnio je Juškov.

Analitičar je primetio da druga opcija za snabdevanje Evrope gasom ostaje Severni tok 2, koji je spreman za rad. Osim toga, moguće je „pritisnuti“ na Ukrajinu da pumpa još goriva, ili na Poljsku, zbog čijeg delovanja je obustavljeno snabdevanje gasovodom Jamal – Evropa. Prema rečima Juškova, u ovoj situaciji „lopta je na strani Zapada“. Što se tiče Severnog toka, Moskva očigledno nema želju da ga dovede u puni kapacitet sa zastarelom opremom i „pretnjom eksplozije“, zaključio je on.

„Gasprom” je sredinom juna smanjio protok kroz „Severni tok” za oko 60 odsto. Kompanija je saopštila da gasovod može da isporuči samo 67 miliona kubnih metara, dok je planirani obim 167 miliona. To je objašnjeno kašnjenjem u radu nemačkog Simensa, koji zbog sankcija Otave Moskvi nije mogao da vrati gasne kompresorske jedinice za kompresorske stanice koje su se remontovale u kanadskoj fabrici, kao i identifikovanim tehničkim kvarovima motora.

Kasnije je kanadski ministar prirodnih resursa Džonatan Vilkinson rekao da će Otava, uprkos sankcijama, na zahtev Nemačke vratiti popravljene turbine za Severni tok.

Video: Snimak stravične eksplozije gasa u Jordanu: Najmanje 13 mrtvih, više od 200 povređenih,

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mm

    12. jul 2022 | 15:13

    Da li neko moze da objasni, obustavom severnog toka, komme su uvedene sankcije,EU Ili rusiji?Komme su uvedene sankcije i ko ih je uveo? Jedini kome sve ovo odgovara je USA. Evropa, sama sebi uvodi sankcije, da bi podigla americku privredu.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>