• 5
 ≫ 

Većina radnika ostaje bez posla: I danski div rekao "zbogom" Rusiji

 ≫ 

Lego je je svakako bio jedna od malobrojnih koja se zadržala u Rusiji toliko dugo, nakon 24. februara kada je krenula invazija na Ukrajinu

  • 5
lego, bitkoin Foto: shutterstock.com

Čuvene danske figurice, Lego, otkotrljaće se iz Rusije, nakon što je najveći svetski proizvođač igračaka objavio da prekida sve svoje poslovne aktivnosti u toj zemlji.

Početkom juna, kada smo pisali o položaju kompanije u Rusiji, istakli smo da "Lego nije napustio Rusiju, ali da je žrtva sankcija, zaliha nije bilo, a cene proizvoda su rasle".

Brojne svetske firme rekle su zbogom Rusiji, a sada to čini i Lego. Navodi se da to uključuje raskid radnog odnosa većeg dela moskovskog tima i partnerstvo sa grupom Inventive Retail, koja vodi 81 radnju u ime danskog brenda, što je potvrdio i predstavnik te grupe, piše BBC.

Ipak, dodaje se da je Lego 70 svojih radnika obezbedio finansijskim paketima, kako bi ih podržao dok traže nove mogućnosti za zaposlenje. Ta kompanija je svakako bila jedna od malobrojnih koja se zadržala u Rusiji, nakon egzodusa kompanija pokrenutog ubrzo nakon početka ruske invazije, što je bilo 24. februara.

Gardijan navodi da je Rusija početkom maja stavila Lego proizvode na listu robe koja bi mogla da se uveze bez saglasnosti vlasnika intelektualne svojine, kako bi se zaobišla ograničenja nametnuta zbog sukoba u Ukrajini, a britanski servis ističe kako "Lego ne pominje rat u Ukrajini kao razlog za povlačenje iz Rusije".

- Kada je Lego grupa početkom marta zaustavila isporuke u Rusiju, takođe smo prekinuli sve komercijalne aktivnosti i skoro sve naše zaposlene poslali na produženi odmor - rekla je portparolka Legoa.

Video: 100 dana sukoba u Ukrajini

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Гаргамел

    13. jul 2022 | 09:28

    Јел ово неко покушава да представи као тежак ударац РФ ! ?

  • Deda

    13. jul 2022 | 09:08

    Da vidim od cega ce Lego uskoro da pravi precenjene kockice. Za plastiku je potrebna nafta, koliko se razumem 🤣😎

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>