• 1

Oglasio se Makron o aferi Uber: "Samo sam radio svoj posao"

Da li je Makron mogao da zaradi zbog odnosa s Uberom?

  • 1
Emanuel Makron, telefon, razgovor

Foto: Tanjug/AP

Na otkriće kontroverznog odnosa između Ubera i tadašnjeg francuskog ministra finansija Emanuela Makrona 2014-2016, oglasio se Makron koji je  odgovorio izjavom da je učinio pravu stvar otvaranjem novih radnih mesta.

Međutim, ovo otkriće zadalo je još jedan udarac Makronu nakon poraza na parlamentarnim izborima.

Kako je otkriveno podacima koje je podelila grupa istraživačkih novinara, većina tih sastanaka Makrona i Ubera bili su tajni, za njih nisu znali čak ni premijer i predsednik države.

Makron je priznao tajne sastanke:

“Kao ministar (ekonomije) samo sam radio svoj posao. Ali sada se stvara utisak kao da je nešto loše ako ministar sretne direktora strane kompanije (…) Ponosan sam što sam na ovaj način otvorio nova radna mesta u Francuskoj.”

Stranim ulaganjima Makron je, poslednjih godina i u ulozi predsednika zemlje, zaista značajno smanjio nezaposlenost, koja je bila jedan od najvećih problema Francuske decenijama. U vladinom taboru sada ističu i da je Makron protiv monopola, a u slučaju Ubera bio je protiv monopola taksista. Osim toga, u ovom slučaju nije zaradio, pa ne bi trebalo da se radi o korupciji.

Krajnje desna Nacionalna skupština Marine Le Pen i Ujedinjena levica već su nakon otkrića zatražili osnivanje posebnog parlamentarnog istražnog odeljenja.  U svakom slučaju, opozicija ima novu priliku da pokaže kako je Makron u službi privatnih interesa i prišiju mi etiketu bogatih. 

Ovu etiketu dobio je i nakon izbora 2017, kada je podsticao mlade ljude da postanu milioneri sa startap kompanijama i da Francusku učine "startap" nacijom.

Makron je sada u još većoj nevolji nego što je bio nakon parlamentarnih izbora, kada njegova koalicija nije uspela da osvoji apsolutnu većinu, sa samo 240 od 577 zastupnika. Povrh toga, sve nevladine parlamentarne grupe odbile su saradnju s koalicijom, što znači da će Makronovoj premijerki Elizabeth Borne biti teško da vlada.

Video: Makron se zahvalio glasačima ispred Ajfelove kule

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihajlo

    13. jul 2022 | 11:45

    Da, da, to su i strazari u Ausvicu govorili pred sudom...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>