• 4

Nafta pala na 100 dolara: Šta nam to govori?

Cene nafte su izgubile najveći deo dobitaka zabeleženih nakon ruske invazije na Ukrajinu

  • 4
nafta

Foto: Shutterstock

Cene nafte su u blagom usponu danas, nakon oštrog pada u utorak na 100 dolara po barelu, izazvanog porastom straha od ekonomskog usporavanja.

Severnomorska nafta Brent se jutors oporavila za 1,14 posto u odnosu na nivo na zatvaranju sinoć, i trguje se za 100,6 dolara po barelu, prema podacima sa portala oilprice.com, koji prati kretanje cena u realnom vremenu. Američka nafta WTI je ojačala za 0,98 procenata na 96,78 dolara za barel.

Cene nafte su izgubile najveći deo dobitaka zabeleženih nakon ruske invazije na Ukrajinu, koja je u martu katapultirala "crno zlato" iznad 130 dolara po barelu. Rast dolara i sve veći broj kovid slučajeva u Kini vrše dodatni pritisak na tržište, navodi Blumberg.

Međunarodna agencija za energetiku će danas, kasnije, objaviti svoj pregled situacije na tržištu.

- Tržište se u ovom trenutku vodi slabijim makro sentimentom i to će se nastaviti u kratkom roku. To nagoveštava mogući dalji pad cene, ali verujemo da će on biti prilično ograničen, s obzirom na podršku fundamenata. Ponuda na globalnom tržištu je i dalje ''tesna'' - kaže Voren Paterson, šef strategije za robna tržišta u ING Grupi sa sedištem u Singapuru.

Zabrinutost zbog usporavanja privrede bacila je u zasenak ograničenost fizički raspoložive ponude sirove nafte. Prva prognoza OPEK-a o tržišnim izgledima za 2023. sugeriše da cenovni pritisak na potrošače neće oslabiti, jer su za to potrebne veće isporuke iz ove grupe, a pumpanje u većini članica je već na maksimumu.

Američki predsednik Džo Bajden je u više navrata pozivao OPEK da poveća prozivodnju. On bi ove nedelje trebalo da poseti Saudijsku Arabiju u okviru turneje po Bliskom istoku. Ova kraljevina i Ujedinjeni Arapski Emirati su jedine članice naftnog kartela koje imaju višak neiskorišćenih proizvodnih kapaciteta.

Američki institut za naftu procenio je da su zalihe sirove nafte u SAD prošle nedelje porasle za 4,76 miliona barela, navodi njujorška agencija, pozivajući se na izvore upoznate sa podacima. Američka Uprava za energetske informacije objaviće zvanične podatke kasnije danas.

Video: Hrvatska danas dobija ”zeleno svetlo” za ulazak u Evrozonu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Selektor

    13. jul 2022 | 11:34

    Govori nam to da će cena ostati ista pa kad se opet poveća oni će podići. Lopovi i hohštapleri buržujske klase

  • Map

    13. jul 2022 | 12:34

    Govori nam da kad ovi nasi pocnu gasirati u rikverc ili cena ostaje ista ili ide u napred

  • Zemunac

    13. jul 2022 | 13:52

    Pao je naglo i dolar

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>