• 2

Hrvati već mogu da izračunaju svoju platu u evrima: Minimalac ispod 500€

U prvih 6 meseci, u bankama će biti moguće menjati kune za evre bez naknade, a u narednih pola godine - uz naknadu

  • 2
pare, evri Foto: shutterstock.com

Hrvatska je 12. jula i zvanično postala 20. članica evrozone, a ministar finansija Zdravko Marić to je nazvao "istorijskim danom".

Fiksni kurs konverzije za dvojno iskazivanje cena koristi se od 5. septembra 2022, a od 1. januara 2023. godine primenjuje se kao fiksni kurs po kojem se kuna zamenjuje evrom - a građani već sada mogu da izračunaju svoje zarade u jedinstvenoj valuti.

Hrvatski građani će naredne godine svoju prvu platu dobiti u evrima.

Nakon što je Hrvatska juče i zvanično postala članica evrozone, trgovci već mogu iskazivati cene u evrima, piše Poslovni dnevnik, i dodaje da su vlada te zemlje i HNB aktivirali i stranicu www.euro.hr, gde građani mogu saznati odgovore na brojna pitanja vezana za evro.

Između ostalog, mogu doći do tačnog iznosa svoje plate u evrima. Tu se nalazi i kursni kalkulator: 7,53450 kuna za 1 evro.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku Republike Hrvatske, minimalna plata za 2022. godinu je 3.750 kuna, odnosno 497,71 evro. Prosečna plata je 7.452 kune, a preračunato u evre – 989.05. Onaj ko trenutno zarađuje 10.000 kuna, imaće 1.327,22 evra od naredne godine.

Kako podseća hrvatski portal, u prvih 6 meseci, u bankama će biti moguće menjati kune za evre bez naknade, a u narednih pola godine - uz naknadu. Nakon godinu dana, građani će kune moći da menjaju samo u Hrvatskoj narodnoj banci: novčanice trajno, a kovanice do tri godine nakon uvođenja evra.

Video: Hrvatska danas dobija ”zeleno svetlo” za ulazak u Evrozonu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miloš

    13. jul 2022 | 15:21

    NDH je ovim potezom izgubila i poslednju tačku nezavisnosti, početak njihovog kraja

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>