• 7
 ≫ 

Bruka poznatih napolitanki koje se prodaju i u Srbiji: Gde je još 100 grama na pakovanju?

 ≫ 

Poznate napolitanke se prodaju i u našoj zemlji

  • 7
Maner napolitanke pakovanje Foto: Shutterstock

Bečki privredni sud doneo je presudu da se u napolitankama Maner, koje se prodaju i u Srbiji, nalazi "previše vazduha" i "premalo sadržaja".

Iako presuda nije pravosnažna, Maner najavljuje žalbu. Ovo je epilog tužbe koje je podnelo Udruženje za zaštitu potrošača, a koje je tužilo Manera ranije u ime Ministarstva za socijalna pitanja.

Viši sud u Beču potvrdio je pravno mišljenje VKI i ocenio da je pakovanje kese "Manner Mozart Mignon"  neispravno, odnosno da ne sadrži ispravne podatke.

Maner je u saopštenju najavio da će se "naravno" žaliti na to. U postupku poredili su se proizvodi "Original Neapolitaner", "Haselnuss Mignon" i "Mozart Mignon. Kesice za tri proizvoda su iste veličine i nalaze se blizu jedna na drugoj na policama. Međutim, postoje razlike u količini punjenja: dok se "Original Napolitaner" i "Hazelnut Mignon" pune sa 400 grama, "Mocart Minjon" sadrži 100 grama manje.

„Slatkiš tako ima 40 odsto manje punjenja", kritikovala je Verena Grubner, pravnica VKI.

„Potrošači bi trebalo da budu u mogućnosti da veruju da su pakovanja ista. Pakovanje „Mocart minjon vafla“ je posebno zanimljivo jer se proizvod nudi sa sličnim proizvodima – koji jednostavno imaju drugačiji ukus. Potrošači pretpostavljaju pogrešno da su sva pakovanja iste gramaže“, rekla je Grubner.

Prema VKI, Bečki privredni sud je ocenio da je pakovanje napolitanki očigledno obmanjujuće: potrošači ne bi očekivali da pakovanje  minjon napolitanki sadrži samo 300 grama. Čak i naznaka neto količine punjenja na svim stranama pakovanja ne može sprečiti zabludu. VKI je naglasio da veliki broj kupaca ne primećuje težinu punjenja.

„Potrošači u osnovi mogu pretpostaviti da je ista količina u pakovanjima iste veličine“, navodi se u o obrazloženju.

Tehnička neophodnost kao argument

„Preduzetnici vole da opravdavaju svoje pakovanje argumentom tehničke neophodnosti. Maner je u postupku takođe tvrdio da je potrebno posebno "zaptivanje" ivica kako se Mocart proizvod ne bi izlomili i da bi mogli da ostanu stabilni, rekao je Grubner. „Ali ovaj argument je bilo lako opovrgnuti, jer se ipak Manerove napolitanke od lešnika mogu puniti i sa 400 grama.

S druge strane, Maner je u svojoj izjavi rekao da je presuda „nerazumljiva“ za kompaniju i dodao: „Neto količina punjenja od '300 grama' je vrlo jasno čitljiva na pakovanju - čak i na svakoj od četiri strane pakovanja. Kesice od 400 g i 300 g nisu iste na varijanti od 300 g zbog zaptivanja ivica, tako da pakovanje ni na koji način ne dovodi u zabludu."

Otkako je inflacija zapretila svetu, u standardnom pakovanju i velikih proizvođača na koje su kupci navikli, nude lakše proizvode i to po ceni istoj kao za "teži" proizvod.

Ovakvi potezi proizvođača nisu retkost i da se time koriste mnoge svetske kompanije u cilju podizanja profita. U svakom slučaju, potrošači mogu da kontaktiraju tržišnu inspekciju i obaveste je ukoliko smatraju da su obmanuti. Ukoliko se slučaj dokaže, građanin može pokrenuti i postupak za naplatu štete. Opširnije u posebnom našem tekstu.

Video: Čokolada od koje „boli glava“ koliko je dobra, ali i novčanik

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nema kontrole

    13. jul 2022 | 13:49

    A cena astronomska ...

  • Boban

    13. jul 2022 | 17:21

    Sta je tu cudno svi kradu i grabe kako stignu samo vecina ne bude uhvacena.... Ja kupim ratluk a kad otvorim pakovanje ono ceo red ratkuka fali u kutiji sto je oko 4 kocke.....

  • Antap

    14. jul 2022 | 08:46

    Zbog toga kada idem u kupovinu obavezno nosim naočare. Za sve što me interesuje pročitam gramažu, rok upotrebe i nema neprijatnih iznenađenja.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>