• 2
 ≫ 

Mađari proglasili vanredno stanje: Energetska kriza drma komšije

 ≫ 

Sledi hladna zima, smatraju u mađarskoj vladi

  • 2
Budimpešta i energetska kriza

Foto: Jelena Ostojić, Tanjug/AP

Mađarska  je upravo proglasila vanredno stanje zbog stanja u energetici, a zvanična Budimpešta će zabraniti izvoz i povećati domaću proizvodnju uoči zimske nestašice.

Vlada mađarskog premijera Viktora Orbana naredila je zabranu izvoza energenata i tako ukinula višegodišnju granicu cena komunalnih usluga za domaćinstva koja koriste energiju iznad prosečnog nivoa potrošnje.

Mađarska vlada je proglasila vanredno stanje u energetskom sektoru, potvrdio je pomoćnik mađarskog premijera Viktora Orbana, Gergelji Gulaš.

Mere, koje uključuju i plan za povećanje domaće proizvodnje gasa na dve milijarde kubnih metara sa 1,5 milijardi, stupiće na snagu od avgusta kako bi se obezbedilo kontinuirano snabdevanje energijom tokom zime, istakao je Guljas, prenosi Rojters.

On je rekao da će se produžiti vreme rada postojećeg nukelarnog postrojenja, kao i da je vlada ovlastila ministra spoljnih poslova da kupi dodatni gas.

 

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gradjanin

    13. jul 2022 | 16:39

    Orban samo javno kaze ono sto cela EU odavno vec zna ali dozirano predstavlja problem da ne bi izazvali paniku kod naroda i/ili da se narod ne podigne na noge i trazi njihovu smenu za izazivanje i podrsku za sukob u Ukraini za koji su slepo slusajuci Amerikance i Engleze direktnonodgovorni. Znaci duboko uplaseni za svoja dupeta, fotelje i vrhunska primanja. A za nas vec smo svega svesni, naeb..emo kao niko zbog raznih kriza i problema koji ce nas snaci. Od nestasica, inflacije, otpustanja, skupih energenata, skupe hrane i ostalih potrepstina... ali narod je stoka bitno da su njima dolari zagarantovani

  • РВ

    13. jul 2022 | 17:07

    Полако, дрмаће и нас.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>