• 14
 ≫ 

Doplata za gorivo za avgust i 69 evra po osobi: Kako računaju koliko će da uzmu po aranžmanu?

 ≫ 

Agencije, podstimo, moraju da ispoštuju zakonski rok od 20 dana, koliko je neophodno da se putnici ranije obaveste

  • 14
letovanje pare evri cena Foto: Shutterstock

Poznate su cene doplate za gorivo za avgust za pojedine destinacije, a to se mnogima neće dopasti. Prema našim saznanjima, doplata za paket za Egipat za određeni broj putnika iznosiće 69 evra.

Za Grčku, Tursku i pojedine agencije za Crveno more, biće 60, dok je samo kod retkih ostalo da će biti 50 evra. Podsetimo, za jun je doplata bila 40 evra po aranžmanu, međutim, kako nam je potvrđeno, određene turističke agencije rešile su da doplatu ne menjaju za jul i avgust, odnosno da cena za oba meseca ostane 40 evra po osobi.

- Moraju blagovremeno da jave korisnicima najkasnije 20 dana pre polaska, to piše u pravilniku. Avio-kompanija u dogovoru sa agencijom određuje visinu doplate u odnosu na to koliko naftni derivati koštaju na berzi - kaže za Telegraf Biznis Marko Dragić, pravni savetnik pri NOPS.

Nije međutim poznato zašto je toliki skok, kada nafta na svetkom tržištu pada. Ona se trenutno trguje na oko 100 dolara po barelu.

Podsetimo, Er Srbija je usled poskupljenja avio-goriva povećala cene zakupljenih čarter letova i potpisala anekse ranijih ugovora sa turističkim agencijama. To znači da su turističke agencije morale da uvedu doplate za gorivo.

Ostrvo Formentera, more, Španija Foto: Shutterstock

Kako je ranije za naš portal rekao Aleksandar Seničić iz YUTA, a sada potvrdio i Dragić, početkom svakog meseca znaće se kolika će biti doplata za naredni mesec.

Čarter letovi se vezuju za cenu goriva i podseća da su doplate postojale i ranije, ali da smo sada dostigli maksimalne cene goriva i da kompanije moraju da podignu cenu. Ranije su ti iznosi bili do 5 evra najviše.

U jednom trenutku, pojavila se i informacija da ne stižu na vreme informacije o doplatama za gorivo u zakonskom roku, pa se kasnilo sa obavešenjem putnika.

Agencije, podstimo, moraju da ispoštuju zakonski rok od 20 dana, koliko je neophodno da se putnici ranije obaveste o eventualnim promenama.

Inače, na redovnim linijama nema doplata za gorivo, dok na čarterima ima.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ooo

    14. jul 2022 | 14:48

    A da je recimo cena nafte drastično pala, da nije bilo rata Ukrajine i Rusije, da li bi turističke agenc ije narodu vraćale pare il bi ih zadržavale kao extra profit? Bas me zanima

  • Mama predskolca

    14. jul 2022 | 14:56

    Kakve se prevare rade,na redovnim letovima nema doplate a za čarter ima.Putnici kolektivno da odbiju doplatu pa da vidimo da li će da otkazu aranzmane.

  • Aki

    14. jul 2022 | 15:38

    Lov u mutnom i deru običnu raju.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>