• 14
 ≫ 

Uber opet u centru medijske afere: Više od 500 žena tvrdi da su ih vozači seksualno napastvovali

 ≫ 

Podsećamo, pre nekoliko dana je objavljeno kako je američka kompanija šurovala sa vodećim političarima

  • 14
uber Foto: Cristi Croitoru / Alamy / Alamy / Profimedia

Još jedna afera potresa popularnu kompaniju za prevoz putnika, Uber.

Nakon vesti o hiljadama procurelih fajlova koji otkrivaju kako je tehnološki gigant petljao sa vodećim političarima i koliko je daleko otišao da izbegne pravila, sada dobija tužbu od preko 500 žena.

One tvrde da su ih uznemiravali vozači koje angažuje Uber.

Prema pisanju CNBC-a, u žalbi, podnetoj u sredu, navodi se da su "žene-putnice u više država bivale kidnapovane, seksualno zlostavljane, silovane, nezakonito zatvarane, uhođene, uznemiravane ili na drugi način napadnute" od strane vozača Ubera.

Slučaj su pokrenuli advokati firme "Slater Slater Schulman" u Višem sudu okruga San Francisko. Advokatska kancelarija je saopštila da ima oko 550 klijenata sa iskazima koji su protiv kompanije, a još najmanje 150 se aktivno istražuje.

"Još 2014. Uber je postao svestan da njegovi vozači seksualno zlostavljaju i siluju putnice. Ipak, i posle osam godina od tada, seksualni predatori koji su vozili za Uber nastavili su da napadaju putnike", navodi se u saopštenju advokatske firme.

Nakon ove bombastične vesti, oglasio se i portparol Ubera, tačnije izdato je saopštenje:

"Seksualni napad je užasan zločin i svaku prijavu shvatamo ozbiljno. Ne postoji ništa važnije od bezbednosti, zbog čega je Uber izgradio nove bezbednosne funkcije, uspostavio politiku usmerenu na preživele i bio transparentniji u vezi sa ozbiljnim incidentima. Iako ne možemo da komentarišemo nerešene sudske sporove, nastavićemo u smeru da bezbednost bude u središtu našeg rada".

Video: Šta je nateralo kompanije da se povuku sa tržišta Rusije? Korporativna odgovornost ili nešto drugo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>