• 3

Zabranili ruski gas, a činio je 90% uvoza: Istovremeno, Gaspromu pala proizvodnja

Baltičke članice EU, Letonija, Estonija i Litvanija, prethodno su odbile zahtev Rusije za plaćanje prirodnog gasa u rubljama

  • 3
Letonija zastava Foto: Pixabay

Letonski parlament usvojio je amandmane na Zakon o energetici, kojima se od 1. januara 2023. godine zabranjuje uvoz ruskog prirodnog gasa u tu zemlju.

Poslanici su takođe odobrili popis koji će regulisati sporazume sa drugim zemljama Evropske unije o načinu na koji će se zabrana sprovoditi, prenosi Raša tudej (RT), pozivajući se na informatini portal Delfi.

Baltičke članice EU - Letonija, Estonija i Litvanija - prestale su da uvoze ruski gas u sklopu napora da smanje energetsku zavisnost od Moskve usled sankcija Zapada.

One su, takođe, odbile zahtev Rusije za plaćanje prirodnog gasa u rubljama.

Letonski premijer Arturs Krišjanis Karinš izjavio je prošlog meseca u intervjuu za španski list El Pais da njegova zemlja neće nastaviti uvoz ruskog gasa uprkos svim teškoćama.

Precizirao je da je 90% letonskog uvoza gasa dolazilo iz Rusije.

U međuvremenu, cene gasa u Letoniji rastu. U zavisnosti od potrošnje, računi domaćinstava za gas su, od početka jula, skočili između 65,6 i 89,9 posto, navodi RT.

gasprom Foto: Shutterstock

S druge strane, proizvodnja gasa u Gaspromu pala je na godišnjem nivou za 10,4 posto od početka 2022. do sada, na 249,7 milijardi kubnih metara, prema preliminarnim podacima kompanije.

Gaspromov izvoz gasa u zemlje van Zajednice nezavisnih država (ZND) - potonuo je za 33,1 procenat na 71,9 milijardi kubnih metara, izveštava Tas s, precizirajući da se taj podatak odnosi na period od šest i po meseci.

Prosečan dnevni izvoz u julu je smanjen za skoro četvrtinu u odnosu na jun, na 200 miliona kubnih metara, prema statistici holdinga, koji napominje da se "isporuke gasa izvršavaju na bazi potvrđenih zahteva". Iz kompanije su dodali i da izvoz gasa u Kinu, preko gasovoda Snaga Sibira, raste.

Video: Smeju li Bugari da prekinu transport gasa? Bajatović kaže da neće biti rubljizacije plaćanja

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hogar

    15. jul 2022 | 14:18

    Vise za nas...cekaj sad ce zima....hahaha

  • FANTOM

    15. jul 2022 | 16:56

    Ovo me potseća na bajku o mravu i cvrčku. Ovde su cvrčak Letonija, Estonija i Litvanija, a ide zima duga i hladna a oni sviraju u kriv k..rastavac.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>