• 7
 ≫ 

Orban digao porez najmanjim preduzećima, građani izašli na ulice

 ≫ 

Mali broj učesnika mitinga ukazuje na to da uprkos prikrivenom nezadovoljstvu Orbanovim najnovijim reformama za jačanje državnih finansija Mađarske, antivladino raspoloženje je neznatno

  • 7
Viktor Orban, izborna noć, Mađarska Foto: Tanjug/AP

Oko 1.000 Mađara demonstriralo je protiv Vlade premijera Viktora Orbana u poslednjem u nizu manjih protesta održanih ove nedelje otkako je njegova desničarska stranka Fides usvojila zakon kojim se povećavaju porezi malim preduzećima.

Blokada mosta u Budimpešti u utorak nije uspela da omete usvajanje vladinog predloga za povećanje poreskih stopa za stotine hiljada malih preduzetnika, uprkos kritikama pojedinih poslovnih grupa i opozicionih partija, preneo je Rojters.

Orbanova vlada je u sredu ukinula višegodišnju granicu cena komunalnih usluga za domaćinstva koja koriste energiju iznad prosečnog nivoa potrošnje zbog rasta cena struje i gasa usled rata u Ukrajini.

"Imam poznanika koji se greje samo na struju. Njegov mesečni račun za struju je do sada bio 30.000 forinti (75 dolara), što nije mnogo, ali od sada će plaćati 153.000", rekao je Mikloš Njiri, 70-godišnji penzioner koji je učestvovao na mitingu.

"On je penzioner, tako da će penziju pojesti račun za struju, i ništa mu neće ostati", rekao je on i dodao da je malo verovatno da će mali protesti naterati Orbana da promeni politiku, prenosi Tanjug.

Današnji miting sazvao je gradonačelnik jednog malog grada Piter Marki-Zaj, Orbanov nezavisni protivkandidat, čiji je opozicioni savez pretrpeo poraz na aprilskim parlamentarnim izborima.

Mali broj učesnika mitinga ukazuje na to da uprkos prikrivenom nezadovoljstvu Orbanovim najnovijim reformama za jačanje državnih finansija Mađarske, antivladino raspoloženje je neznatno čak i u Budimpešti, gde je opozicija imala najjbolje rezultate u aprilu, navela je britanska agencija.

Video: Vučić, nenajavljeno, sa Orbanom u Budimpešti

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 1389

    16. jul 2022 | 20:31

    Javlja britanska agencija...ok sve jasno, po tej agenciji i Ukrajinci piju pivo u Moskvi 😂

  • BG-1

    16. jul 2022 | 20:28

    Diže Orban pa će ga podigne i Vučić,koji li će više?

  • Ti

    16. jul 2022 | 21:57

    Počela CIA da ruši Orbana

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>