• 1
 ≫ 

Mladi neće zanate: Obućari i krojači prolaze najbolje, na birou samo 22 stakloresca

 ≫ 

Što se tiče samih poslodavaca, iz NSZ napominju da postoji potreba za ovim zanimanjima, naročito za šivačima i krojačima

  • 1
Obućar Foto: Freepik

Budućnost zanatskih radnji u Srbiji je neizvesna, jer nema dovoljno mladih zanatlija, potvrđuje i izveštaj Nacionalne službe za zapošljavanje iz juna.

Tako su, recimo, na evidenciji nezaposlenih bila samo 22 stakloresca i 23 tašnera, i to svi stariji od 30 godina.

Obućara ima nešto više, čak 504, ali je samo 25 mlađih od 30 godina. Krojača je na birou 773, od kojih 143 mladih. "Očigledno nisu zainteresovani da završavaju zanatske škole i obavljaju tu vrstu poslova", kažu u NSZ.

I u zanatskim radnjama to potvrđuju, i kažu da posla ima, ali da nema ko da radi i da mladi beže od zanata. Ipak, u NSZ napominju da je poraslo interesovanje za zanate kao što su krojač i obućar, zbog otvaranja novih fabrika koje se baveproizvodnjom tekstila i obuće.

- Nešto je bolja situacija sa šivačima i krojačima u Beogradu, odnosno sa konfekcionarima, njih ima oko 450 na našoj evidenciji, ali takođe mladih do 30 godina veoma malo, manje od 20. Uglavnom su to neki stariji radnici, odnosno lica koja imaju više od 30, 40 i 50 godina. To nam govori da mladi nisu zainteresovani da završavaju zanatske škole i da obavljaju te poslove - rekla je Marčela Vuinac Obućina, načelnica odeljenja za obuku i obrazovanje u NSZ.

Što se tiče samih poslodavaca, navodi Obućina, postoji potreba za ovim zanimanjima, naročito za šivačima i krojačima. Ipak, dodaje da je odziv poslodavaca na javni poziv za primenu mere sticanja praktičnih znanja - vrlo mali.

- U Beogradu, u prvih šest meseci otkad je objavljen javni poziv, četiri poslodavca su aplicirala za ovu meru, za ukupno pet lica. Konkretno poslodavci su tražili radnika za izradu kora i testenina, zatiom alatničara i radnike u uzgoju i proizvodnji bilja - navela je.

Video: Najmlađi preduzetnik na svetu: Ima 13 godina, a već sam zarađuje

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>