• 0

Zbog većeg iznosa vaučera, veće i cene smeštaja: "Ministarstvo ne može da utiče na to"

Tatjana Matić kaže da je devizni priliv Srbije od turizma ove godine veći 45%, i apeluje na ugostitelje da imaju obzira jedni za druge, kao i za posetioce

  • 0
Tatjana Matić Tatjana Matić / Foto: Marko Jovanović

- Devizni priliv Srbije od turizma sada je za 45 odsto veći u odnosu na isti period prošle godine, koja je bila rekordna i donela našoj zemlji 1,5 milijardi evra - izjavila je ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjana Matić.

Rekla je da imamo drastičan skok gostiju iz inostranstva i da, posmatrajući broj noćenja, stranaca ima za 97,6 odsto više nego lani. Navela je i da su i dalje su dominantni gosti iz Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, ali da ima i dosta turista iz Turske. "Uspeli smo da se dobro pozicioniramo na regionalnom nivou i sada se vide rezultati tog rada", kaže.

Navela je da su vaučeri značajno doprineli razvoju turističke privrede u Srbiji i unapredili mnoge domaće destinacije, te dodala da je država podelila više od 230.000 vaučera - 180.000 vaučera vrednosti od 15.000 dinara i 50.000 vaučera od 10.000 dinara.

Matić kaže da Lukovska Banja i Prolom Banja doživljavaju pravi procvat ove sezone i da je sigurno da će ovo biti najuspešnija sezona zahvaljujući vaučerima.

- Suočili smo se sa problemom nedostatka turističkih kapaciteta i zato smo produžili rok za korišćenje vaučera do 30. novembra - rekla je ministarka turizma, podsetivši da ugostitelji mogu da predaju zahtev za refundaciju do 10. decembra.

Govoreći o tome šta Srbiji nedostaje da bi unapredila turističku ponudu, ministarka je rekla da nam je u prethodnom periodu nedostajala razvijenija turistička i saobraćajna infrastruktura. Navela je da je Srbija dosta radila na tome jer "bez infrasturukture nema razvoja turizma".

Prolom Banja Prolom Banja / Foto: Wikimedia/Katarina Z

Srbija vrlo popularna kao destinacija i u Južnoj Koreji

Matić kaže da u toj državi, i generalno na azijskom tržistu koje je ogromno, imamo mnogo potencijala. "Ali, da bismo se tu pozicionirali, potrebno je regionalno povezivanje". Ocenjuje da je za privlačenje dalekih tržista dobra i korisna inicijativa Otvoreni Balkan.

Na pitanje može li ministarstvo na čijem je čelu da utiče na ugostitelje koji su drastično podigli cene smeštaja pošto je povećan iznos vaučera, Matić je rekla da je zakonom utvrđeno da se cene formiraju slobodno i da Ministarstvo ne može da utiče na to.

- Svakako, ugostitelji treba da imaju u vidu činjenicu da su domaći turisti, u vreme kovida, praktično spasili turizam. U vrlo specifičnoj sezoni kao što je ova, koja se odvija pod senkom rata u Ukrajini i ekonomske krize, očekujemo da turistički radnici i ugostitelji imaju obzira jedni za druge - zaključuje.

Video: Podeljeno 140.000 vaučera za odmor u Srbiji

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>