• 2

Putin zavrnuo slavinu: Rusi više ne mogu da trguju kriptovalutama

Predsednik Rusije potpisao je zakon koji nalaže zabranu upotrebe NFT-a i generalno digitalnog novca

  • 2
rusija kripto blokada

Foto: Shutterstock

Građanima Rusije uskoro više neće biti dozvoljeno da koriste digitalna sredstva kao način plaćanja.

Ruski predsednik, Vladimir Putin, potpisao je zakon kojim se zabranjuje korišćenje digitalnih sredstava, kao što su kriptovalute i NFT, za plaćanje roba i usluga.

Pored toga, kako se navodi u Protokolu, novi zakon zahteva da kripto berze i provajderi odbiju transakcije u kojima se digitalni transferi mogu tumačiti kao oblik plaćanja.

"Zabranjeno je prenositi ili prihvatati digitalna finansijska sredstva kao naknadu za prenetu robu, izvedene radove, pružene usluge, kao i na bilo koji drugi način koji omogućava preuzimanje plaćanja za dobra (radove, usluge) - digitalnim finansijskim sredstvom, osim ako saveznim zakonima nije drugačije određeno", piše u novom zakonu.

Kako je objavljeno u izveštaju Njujork tajmsa ranije ove godine, američke vlasti veruju da bi neke ruske kompanije pogođene sankcijama uvedenim protiv te zemlje - mogle da koriste kriptovalute da zaobiđu ograničenja.

Vrednost bitkoina je čak porasla nekoliko dana nakon što je invazija počela u februaru, ali ovih dana digitalni novčić ne stoji najbolje, piše engadget.com.

Uz to, ruske vlasti nisu naročito zainteresovane za digitalnu imovinu. Podsećamo, Centralna banka Rusije je pozvala na potpunu zabranu kriptovaluta još u januaru ove godine.

Pretpostavka je da se to tada nije desilo, jer je rusko ministarstvo finansija verovalo u ideju da je neophodno dozvoliti razvoj kripto tehnologije. Ipak, novi zakon stupa na snagu do kraja jula, i učiniće plaćanje kriptovalutama - nelegalnim.

Video: Sankcije su ih ojadile za milijarde ali to njima ne smeta: Deset najbogatijih ruskih oligarha

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • NKKS

    18. jul 2022 | 15:51

    Hoce da uklone konkurenciju zato sto planiraju kriptorublju kao sto kinezi uskoro izbacuju kriptojuan. Pametno za drzavu

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>