• 0

Evro opet aktuelan: Izjave zvaničnika FED-a oborile dolar

A na drugom kraju sveta, pojedini tržišni analitičari smatraju da bi Kineska centralna banka u sredu mogla da donese važnu ekonomsku odluku

  • 0
Nemačka evropska centralna banka Germany Euro Dollar Foto: Tanjug/AP

Evro je porastao danas na jednonedeljni maksimum prema dolaru, koji je pod pritiskom nakon što je nekoliko zvaničnika američkog FED-a signaliziralo da ne podržavaju veliko povećanje referentne kamate.

Njihove izjave, date krajem prošle nedelje, oborile su dolar sa najviših nivoa u poslednje dve decenije, podstakavši apetit trgovaca za rizičnijom imovinom, posebno za ulaganjem u evro.

Dolarski indeks, koji meri njegov kurs prema šest globalnih valuta, pao je za 1,8 posto sa prošlonedeljnog 20-godišnjeg maksimuma, pri čemu je danas na azijskom trgovanju oslabio za 0,35 procenata, na 107,48 poena, izveštava Rojters.

Evro, glavna komponenta tog indeksa, ojačao je za 0,5 odsto na 1,0149 dolara, nakon prošlonedeljnog pada ispod pariteta prvi put od 2002. godine.

Ipak, špekulanti su i dalje uzdržani prema većini nedolarskih valuta, budući da nedeljni podaci američke federalne agencije CFTC pokazuju da su duge pozicije u dolarima na najvišem nivou u sedam nedelja. Ulaganja u evre i jene na kratak rok povećana su za jednu milijardu, odnosno za 470 miliona dolara respektivno, pokazuju podaci CFTC-a.

Pojedini tržišni analitičari smatraju da bi Kineska centralna banka u sredu mogla da donese odluku o dugoočekivanom ublažavanju monetarne politike.

- Dobra stvar je to što se Kina trenutno ne suočava sa neposrednim ili pojačanim inflatornim pritiscima, što omogućava monetarnom regulatoru da ostane pri opredeljenju za ublažavanje politike kako bi podržao privredni oporavak - kaže Peikijan Lju, kineski ekonomista u brokerskoj kompaniji "NatWest Markets".

Video: Hrvatska danas dobija ”zeleno svetlo” za ulazak u Evrozonu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>