• 1

Puštena u rad solarna elektrana na "Nikoli Tesli": Aerodrom će imati struju iz obnovljivih izvora

Na ovaj način, aerodrom će smanjiti emisiju CO2 (opseg 1 & 2) za 900 tona godišnje

  • 1
Solarni paneli

Foto: Luka Filipović/Aerodrom VINCI

Kompanija BELGRADE AIRPORT, deo kompanije VINCI Airports i operater aerodroma Nikola Tesla, pustila je u rad solarno postrojenje koje aerodromu obezbeđuje električnu energiju dobijenu iz obnovljivih izvora. Nova solarna elektrana će godišnje proizvoditi oko 1.130.000 kWh zelene električne energije, što je uporedivo sa godišnjom potrošnjom od okvirno 430 domaćinstava.

Na ovaj način, aerodrom će smanjiti emisiju CO2 (opseg 1 & 2) za 900 tona godišnje.

Solarno postrojenje nalazi se u blizini aerodromskog kompleksa, na putu prema Surčinu, pored novog Tesla parkinga, i sastoji se od blizu 3.000 fotonaponskih panela koji pretvaraju sunčanu u električnu energiju raspoređenih na platou površine 15.900 m2.

Ova inicijativa je deo globalnih napora kompanije VINCI Airports u pravcu ekološke i energetske tranzicije, i prvi je aerodromski operater koji se, 2016. godine, obavezao na međunarodnu strategiju zaštite životne sredine. Kompanija je od 2018. godine na ovamo već smanjila emisiju ugljen dioksida za 28%, naročito instaliranjem solarnih elektrana u svojoj mreži aerodroma koje već dostižu 30 MWpv fotonaponske snage u radu.

„Održivim poslovanjem BELGRADE AIRPORT teži da dostigne cilj od nulte emisije gasova sa efektom staklene bašte do 2050. godine. Od 2018. godine implementiramo niz ekoloških projekata na aerodromu, poput toplane na prirodan gas, postrojenja za preradu čvrstog otpada i za preradu otpadnih voda. Nastavićemo da poslujemo na održiv način i doprinosimo zdravijem okruženju“, kaže Fransoa Berizo, generalni direktor kompanije BELGRADE AIRPORT.

U novembru 2020. godine kompanija BELGRADE AIRPORT pridružila se Programu akreditacije za upravljanje emisijom ugljen-dioksida na aerodromima (Airport Carbon Accreditation program – ACA), a aerodrom Nikola Tesla Beograd dobio je sertifikat nivoa 1, dok je sertifikacija za nivo 2 u toku. Takođe, pokrenuta je inicijativa za implementaciju standarda 50001 o energetskoj efikasnosti čime će se BELGRADE AIRPORT svrstati među malobrojne kompanije u zemlji koje su svoje procese uskladile sa zahtevima ovog standarda.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zelena energija

    18. jul 2022 | 16:09

    Zasto niste napisali koliko je to procenata od ukupne godusnje potrosnje aerodroma ?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>