• 1

Obožavana kafa napušta britansko tržište? Inflacija u zemlji najveća u 40 godina

Izgledi za celu britansku ekonomiju su sumorni, prema izveštaju koji je objavila Banka Engleske

  • 1
Starbucks Foto: Shutterstock

Kako cene rastu, britanska ekonomija se bori za dah više od drugih koje mogu da joj pariraju. Iz cele te situacije, i Starbaks navodno traži izlaz.

Kompanija je angažovala savetnike da utvrdi da li bi mogla — ili bi trebalo — da proda svoje poslovanje u Ujedinjenom Kraljevstvu, navodi britanski list Tajms. Upitan za komentar, Starbaks je sa CNN-om podelio mejl koji je poslao svom britanskom osoblju tokom vikenda, a u kojem negira vest da je uključen u "formalni proces prodaje".

Drugim rečima, potvrđuje želju da ostane u regionu.

Izveštaj dolazi u trenutku kada je ekonomija Ujedinjenog Kraljevstva u teškom stanju, što otežava poslovanje preduzeća. Inflacija je u Velikoj Britaniji, u maju, dostigla 9,1 odsto, što je maksimum u poslednjih 40 godina i najviša stopa među vodećim ekonomijama G7.

Pritom, nema olakšanja na vidiku: predviđa se da će inflacija porasti iznad 11% kasnije ove godine. Cene hrane su posebno porasle, stvarajući potrošačku krizu u zemlji. Prema podacima Banke Engleske, raspoloživi prihodi su na putu da dožive svoj drugi najveći pad, otkako je 1964. počelo vođenje evidencije.

Izgledi za celu britansku ekonomiju su sumorni, prema izveštaju o finansijskoj stabilnosti, objavljenom ranije ovog meseca od strane Banke Engleske, u kojem se navodi da su se izgledi za ekonomiju zemlje "značajno pogoršali".

Video: Stranci a domaći u Beogradu: Rekli su da smo ludi, ali mi smo ovde srećni

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • boske100

    19. jul 2022 | 11:50

    Divne vijesti, oni i ostale americke sluge uvode sankcije Rusiji, a sami se guse radi istih sankcija. Vladimire, veliki Vladimire, igras saha sa njima.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>