• 0
 ≫ 

Domaća kompanija gradi fabriku u Egiptu

 ≫ 

Potpisan memorandum

  • 0
Elixir grupa Foto: PKS

Domaća kompanija Eliksir grupa dogovorila je saradnju sa vodećom egipatskom kompanijom za eksploataciju i istraživanje rude fosfata Misr Phosphate Company (MPCO),  koja podrazumeva zajedničke aktivnosti počev od eksploatacije novih rudnih polja u oblasti Crvenog mora, preko razmene znanja i tehnologija do izgradnje zajedničke fabrike u Egiptu, potvrđeno je za Telegraf Biznis.

To je potvrđeno potpisivanjem Memoranduma o saradnji dve kompanije u Eliksir grupi, u Novom Sadu.

Podsetimo, Telegraf Biznis razgovarao je ranije na marginama EXPO Dubai sa Matiasom Predojevićem, koji je potpredsednik za korporativni razvoj Eliksir (Elixir) Grup.

Osim o cenama, i izazovima, sa njim smo pričali i o tome koliko je danas uopšte važna hemijska industrija i kako se ona našla u fokusu najveće svetske izložbe.

"Na sastanku sa egipatskim partnerima dogovorili smo više džoint venčera (joint venture). Naši instituti radiće obogaćivanje i prečišćavanje fosforne stene, jer imaju bogato iskustvo u tome, kako bi se podigao kvalitet egipatskog fosfata", rekao je Stanko Popović, predsednik Eliksir Grupe.

Radićemo i studiju izvodljivosti za izgradnju zajedničke fabrike fosforne kiseline u Egiptu po Eliksirovoj tehnologiji, rekao je on i dodao da bi to bio "džoint venčer" u Egiptu.

Čvršće povezivanje Eliksira sa egipatskom nacionalnom rudarskom kompanijom, prema njegovim rečima, dugoročno bi obezbedilo stabilno snabdevanje našeg tržišta i poljoprivrednika.

Elixir grupa Foto: PKS

"Mi smo našim egipatskim prijateljima predstavili naš know-how, oni su zadovoljni dokle je Eliksir stigao u znanju i tehnologijima i žele to znanje da primene kod njih, jer naša kompanija izvozi svoje proizvode u 85 zemalja sveta i ima fabrike fosforne kiseline", ističe Popović.

Zahvalio je PKS i njenom predsedniku Marku Čadežu uz čiju su podršku, kako je naglasio, uspeli da se povežu sa MPCO, koja ima pravo na ekspoloataciju 70 odsto ukupnih rezervi nalaziša rude fosfata u Egiptu.

"Posao koji je kompanija Eliksir dogovorila sa egipatskim partnerom, i to samo četiri meseca posle prve posete Egiptu u organizaciji Privredne komore Srbije, najbolji je dokaz da ogromni potencijali saradnje privreda Srbije i Egipta, osim u oblasti povećanja trgovinske razmene, postoje i u sferi investicija i zajedničkih ulaganja, kako ovde, tako i na egipatskom tržištu", rekao je Čadež.

Kaže da je to ujedno i potvrda da Srbija ima kompanije, kao što je Eliksir, sposobne ne samo da investiraju van granica svoje zemlje, već i da kroz zajedničke projekte svoje znanje i najsavremenije tehnologije prenesu partnerima u inostranstvu.

"Osim u uspostavljanju kontakata i umrežavanju naših poslovnih zajednica, srpske i egipatske firme moći će da računaju na podršku PKS u svim fazama realizacije dogovorenih projekata", rekao je Čadež uz čestitke Eliksiru na postignutom dogovoru o saradnji sa vodećom egipatskom kompanijom u oblasti ekploatacije i istraživanja rude fosfata.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>