• 15
 ≫ 

Crveni alarm u Srbiji, a ovo su obaveze svakog poslodavca oko rada na vrućini

 ≫ 

Očekuje se i da poslodavci sprovedu mere zaštite za svoje radnike u narednom periodu

  • 15
Radnici vrućina temperatura Foto-ilustracija: Profimedia/ddp USA/ANP, Pexels, Telegraf.rs

Pred Srbijom je još jedan toplotni talas, koji će trajati od srede pa sve do 27. jula, a kako Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" navodi u svojoj biometeorološkoj prognozi, maksimalne dnevne temperature od 21. jula biće u domenu opasne pojave, i to na severu i na jugu naše zemlje, a pogotovo će biti opasno u dva grada.

O tome opširnije čitajte u našem posebnom tekstu.

Očekuje se i da poslodavci sprovedu mere zaštite za svoje radnike u narednom periodu.

Preporuka Vlada kaže da poslodavci treba da organizuju rad na otvorenom na takav način da se izbegne obavljanje teških fizičkih poslova kao i izlaganje direktnom sunčevom zračenju zaposlenih za vreme visokih spoljnih temperatura.

Pod visokim temperaturama podrazumeva se ona iznad 36 stepeni Celzijusa, a naročito u periodu od 11 - 16 časova, a tada je potrebno, ukoliko to dozvoljava proces rada, kako je navedeno u Preporuci, organizovati izbegavanje fizičkih poslova na otvorenom i direktno sunčevo zračenje, pre svega, u periodu od 11 do 16 sati.

Kada zaposleni obavljaju poslove na otvorenom pri ovako visokim temperaturama poslodavci moraju da primenjuju Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu i podzakonske propise, a njihova obaveza jeste i da Aktom o proceni rizika na radnom mestu utvrdi rizike po bezbednost i zdravlje zaposlenih.

Preventivne mere za bezbedan i zdrav rad na otvorenom pri visokim temperaturama:

1. Organizacija rada

– Izbegavanje rada u najtoplijem delu dana (od 11 – 16 časova, u skladu sa Preporukom Vlade Republike Srbije, ukoliko to dozvoljava proces rada);

– Organizovati rad po smenama;

– Uvođenje dodatne radne snage;

– Preraspodela obavljanja poslova – teži deo posla obavljati u hladnijem delu dana;

– Praviti češće pauze uz obezbeđivanje velike količine vode i bezalkoholnih napitaka;

– Izvršiti obuku zaposlenih za pružanje prve pomoći;

– Zaposlenima se mora omogućiti da tokom odmora (pauze) mogu skinuti sredstva i opremu za ličnu zaštitu na radu;

– Obezbediti odgovarajući prostor gde zaposleni mogu da se sklone od sunca i odmore;

– Izvršiti aklimatizaciju zaposlenih na uslove pri visokim temperaturama.

2. Osposobljavanje zaposlenih za bezbedan i zdrav rad

Pored osposobljavanja za bezbedan i zdrav rad, poslodavac treba da:

– upozna zaposlene sa simptomima bolesti prouzrokovanih visokim temperaturama;

– obavezno daje informacije o rizicima po zdravlje i život zaposlenih pri izlaganju visokim temperaturama;

– upoznaje zaposlene sa opasnostima uzimanja lekova koji onemogućavaju ili usporavaju aklimatizaciju.

3. Sredstva i oprema za ličnu zaštitu na radu i/ili radna odela

Pored sredstava i opreme za ličnu zaštitu na radu na otvorenom pri visokim temperaturama, ukoliko je to moguće, zaposlenima treba obezbediti:

– letnja odela, kape, marame i sl.;

– da nose laganu, svetlu i komfornu odeću od prirodnih materijala;

– da nose kape, marame ili lagane šešire širokog oboda za glavu koje prekriva i vrat, ukoliko zaposleni nije obavezan da nosi sredstvo i opremu za ličnu zaštitu glave.

Građevinski radnik Foto: Shutterstock

4. Prevencija zdravstvenih problema

– Unositi dosta tečnosti. Ako fizička aktivnost traje kraće od 60 minuta dovoljno je piti običnu vodu da se nadoknadi izgubljena tečnost, a kada fizička aktivnost traje duže od 60 minuta više nije dovoljna obična voda za nadoknadu tečnosti jer su se obilnim znojenjem izgubili i elektroliti, pa se preporučuju pića sa dodatkom ugljenih hidrata i elektrolita. Da bi se sprečila dehidracija važno je:

unositi najmanje dva litra vode na dan;izbegavati napitke sa kofeinom, alkoholom, gazirana pića i sportske napitke sa puno šećera jer sadrže sastojke koji izazivaju dehidraciju;unositi na svakih 15 – 20 minuta po jednu čašu rashlađene vode

– Praviti česte pauze u hladovini ili u rashlađenim prostorijama;

– Pravilna ishrana – izbegavati tešku i obimnu hranu, jesti sveže voće i povrće. Preporučuje se da se u ishrani pre svega koriste sveže voće i povrće, mlečni proizvodi sa niskim sadržajem masti, hleb u manjim količinama i riba i morski plodovi, a ne preporučuje se teška i masna zapržena jela, crveno i sušeno meso, konzervirana hrana i konzumiranje u većim količinama slatkiša i namirnica koje sadrže rafinisan šećer i zasićene masnoće;

– Koristiti zaštitnu kremu za sunce;

– Pružiti odgovarajuću prvu pomoć.

Ovim smernicama su date osnovne informacije koje bi trebalo da pomognu poslodavcima i zaposlenima kada se rad obavlja na otvorenom pri visokim temperaturama, odnosno navedene informacije imaju za cilj da se rizik po zdravlje zaposlenih snizi na prihvatljiv nivo.

Video: 40 nesavesnih poslodavaca danas je teralo svoje radnike da rade po najvećoj vrućini

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • maxa

    19. jul 2022 | 15:04

    Čim se to očekuje od poslodavca,piši propalo.

  • Ja

    19. jul 2022 | 15:21

    Nismo mi Englezi pa da se ovo događa prvi put. Svake godine ista priča,isti alarmi,ali se radi kao da je 22 stepena.

  • tea

    19. jul 2022 | 15:13

    sve to oni znaju svake godine ista prica,ali se oni i dalje prave ludi cast izuzecima,ali njih je malo.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>