Crveni alarm u Srbiji, a ovo su obaveze svakog poslodavca oko rada na vrućini
Pred Srbijom je još jedan toplotni talas, koji će trajati od srede pa sve do 27. jula, a kako Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" navodi u svojoj biometeorološkoj prognozi, maksimalne dnevne temperature od 21. jula biće u domenu opasne pojave, i to na severu i na jugu naše zemlje, a pogotovo će biti opasno u dva grada.
O tome opširnije čitajte u našem posebnom tekstu.
Očekuje se i da poslodavci sprovedu mere zaštite za svoje radnike u narednom periodu.
Preporuka Vlada kaže da poslodavci treba da organizuju rad na otvorenom na takav način da se izbegne obavljanje teških fizičkih poslova kao i izlaganje direktnom sunčevom zračenju zaposlenih za vreme visokih spoljnih temperatura.
Pod visokim temperaturama podrazumeva se ona iznad 36 stepeni Celzijusa, a naročito u periodu od 11 - 16 časova, a tada je potrebno, ukoliko to dozvoljava proces rada, kako je navedeno u Preporuci, organizovati izbegavanje fizičkih poslova na otvorenom i direktno sunčevo zračenje, pre svega, u periodu od 11 do 16 sati.
Kada zaposleni obavljaju poslove na otvorenom pri ovako visokim temperaturama poslodavci moraju da primenjuju Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu i podzakonske propise, a njihova obaveza jeste i da Aktom o proceni rizika na radnom mestu utvrdi rizike po bezbednost i zdravlje zaposlenih.
Preventivne mere za bezbedan i zdrav rad na otvorenom pri visokim temperaturama:
1. Organizacija rada
– Izbegavanje rada u najtoplijem delu dana (od 11 – 16 časova, u skladu sa Preporukom Vlade Republike Srbije, ukoliko to dozvoljava proces rada);
– Organizovati rad po smenama;
– Uvođenje dodatne radne snage;
– Preraspodela obavljanja poslova – teži deo posla obavljati u hladnijem delu dana;
– Praviti češće pauze uz obezbeđivanje velike količine vode i bezalkoholnih napitaka;
– Izvršiti obuku zaposlenih za pružanje prve pomoći;
– Zaposlenima se mora omogućiti da tokom odmora (pauze) mogu skinuti sredstva i opremu za ličnu zaštitu na radu;
– Obezbediti odgovarajući prostor gde zaposleni mogu da se sklone od sunca i odmore;
– Izvršiti aklimatizaciju zaposlenih na uslove pri visokim temperaturama.
2. Osposobljavanje zaposlenih za bezbedan i zdrav rad
Pored osposobljavanja za bezbedan i zdrav rad, poslodavac treba da:
– upozna zaposlene sa simptomima bolesti prouzrokovanih visokim temperaturama;
– obavezno daje informacije o rizicima po zdravlje i život zaposlenih pri izlaganju visokim temperaturama;
– upoznaje zaposlene sa opasnostima uzimanja lekova koji onemogućavaju ili usporavaju aklimatizaciju.
3. Sredstva i oprema za ličnu zaštitu na radu i/ili radna odela
Pored sredstava i opreme za ličnu zaštitu na radu na otvorenom pri visokim temperaturama, ukoliko je to moguće, zaposlenima treba obezbediti:
– letnja odela, kape, marame i sl.;
– da nose laganu, svetlu i komfornu odeću od prirodnih materijala;
– da nose kape, marame ili lagane šešire širokog oboda za glavu koje prekriva i vrat, ukoliko zaposleni nije obavezan da nosi sredstvo i opremu za ličnu zaštitu glave.
4. Prevencija zdravstvenih problema
– Unositi dosta tečnosti. Ako fizička aktivnost traje kraće od 60 minuta dovoljno je piti običnu vodu da se nadoknadi izgubljena tečnost, a kada fizička aktivnost traje duže od 60 minuta više nije dovoljna obična voda za nadoknadu tečnosti jer su se obilnim znojenjem izgubili i elektroliti, pa se preporučuju pića sa dodatkom ugljenih hidrata i elektrolita. Da bi se sprečila dehidracija važno je:
unositi najmanje dva litra vode na dan;izbegavati napitke sa kofeinom, alkoholom, gazirana pića i sportske napitke sa puno šećera jer sadrže sastojke koji izazivaju dehidraciju;unositi na svakih 15 – 20 minuta po jednu čašu rashlađene vode
– Praviti česte pauze u hladovini ili u rashlađenim prostorijama;
– Pravilna ishrana – izbegavati tešku i obimnu hranu, jesti sveže voće i povrće. Preporučuje se da se u ishrani pre svega koriste sveže voće i povrće, mlečni proizvodi sa niskim sadržajem masti, hleb u manjim količinama i riba i morski plodovi, a ne preporučuje se teška i masna zapržena jela, crveno i sušeno meso, konzervirana hrana i konzumiranje u većim količinama slatkiša i namirnica koje sadrže rafinisan šećer i zasićene masnoće;
– Koristiti zaštitnu kremu za sunce;
– Pružiti odgovarajuću prvu pomoć.
Ovim smernicama su date osnovne informacije koje bi trebalo da pomognu poslodavcima i zaposlenima kada se rad obavlja na otvorenom pri visokim temperaturama, odnosno navedene informacije imaju za cilj da se rizik po zdravlje zaposlenih snizi na prihvatljiv nivo.
Video: 40 nesavesnih poslodavaca danas je teralo svoje radnike da rade po najvećoj vrućini
(Telegraf Biznis)
Video: Er Srbija leti direktno do Šangaja: Prvi let za Kinu iz Beograda
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
maxa
Čim se to očekuje od poslodavca,piši propalo.
Podelite komentar
Ja
Nismo mi Englezi pa da se ovo događa prvi put. Svake godine ista priča,isti alarmi,ali se radi kao da je 22 stepena.
Podelite komentar
tea
sve to oni znaju svake godine ista prica,ali se oni i dalje prave ludi cast izuzecima,ali njih je malo.
Podelite komentar