• 69
 ≫ 

Novi trošak za porodice iz Srbije koji imaju nekretnine u Crnoj Gori: Svaki član mora da plati ovu stavku

 ≫ 

Porodica vlasnika kuće ili stana u Crnoj Gori od ove godine ima još jednu stavku da plati

  • 69
taksa, Crna gora

Foto: Shutterstock, Telegraf.rs

U Crnoj Gori, prema podacima lokalnih turističkih organizacija, boravi oko 95.000 turista, što je oko pet odsto više u odnosu na prošlogodišnji period, dok su ukupni namenski prihodi veći oko 35 odsto, podaci su koji su zvanično dostupni.

Ukupni namenski prihodi, koji uključuju prihode od boravišne i turističke takse i članskog doprinosa, zaključno sa 7. julom iznose oko 1,14 miliona evra, što predstavlja rast od oko 35 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Kako nam svedoči i Beograđanka koja trenutno boravi na Jadranu, na crnogorskoj obali, od 5. jula, svaki turista mora da plati ukupno 1 evro po danu boravka.

- Ja sam uplatila za svih 10 dana, što je 10 evra. Međutim, deca plaćaju upola - kaže nam Ž. B. (34). Prema njenim rečima, taksa za mališane od 12 do 18 godina iznosi 50 centi po danu.

Taj cenovnik je identičan i za turiste koji se na primorje upute preko agencije, kao i za one koji dolaze kod rodbine, što i jeste izuzetak ove godine.

Naime, ranije su gosti kod vlasnika nekretnine u Crnoj Gori bili pošteđeni ovog nameta. Odnosno njegova deca i rodbina nisu plaćali ovu stavku. 

- Moj otac je vlasnik kuće u Herceg Novom, ranije, mi kao članovi porodice, nismo plaćali ponaosob taksu. Sada moramo svi osim oca koji je jedini vlasnik na papiru tog objekta - objašnjava nam ona i ističe da su se mnogi iznenadili jer je poznato da naši sugrađani uglavnom idu porodično u svoje kuće ili stanove koje imaju u Crnoj Gori.

taksa, Crna gora

Foto: Telegraf.rs

 

Dodatno, ističe nam Ž.B. vlasnik plaća kroz porez taksu, tako da ni on nije potpuno oslobođen.

Podsetimo, interesovanje Srba za kuće i stanove na crnogorskom primorju uvek je postojalo. Zavisno od mesta do mesta, mikrolokacije, stanja nekretnine, kvadrat blizu mora u Crnoj Gori može da košta od oko 700 do preko 3.000 evra.

Prema nezvaničnim procenama, na crnogorskom primorju svaki treći klijent agencija za promet nekretninama je iz Srbije. Kupuju ih bukvalno svi – od poslovnih ljudi, estrade, do običnih građana koji žele da imaju svoj kutak za odmor, negde gde znanje stranog jezika nije potrebno i gde su, manje ili više, na svom terenu.

Osim toga kada je reč o Srbiji, tamo su nam zarobljeni milioni, a profit koji je mogao da bude zarađen, otišao je u nepovrat. Opširnije o tome čitajte u našem posebnom tekstu. 

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pp

    20. jul 2022 | 14:23

    Srbijo naplaćuj izdajnicima i dušmanima isto tako, sve, od studiranja do boravka.

  • Goa

    20. jul 2022 | 13:16

    Juce pukla sezona, vataju se za glavu, danas 5% vise turista nego lane.... 🤦‍♂️

  • Mikac

    20. jul 2022 | 13:27

    Da li država Srbija uvodi recipročne mere?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>