• 0
 ≫ 

"Jedna ajkula u Egiptu ne može da uplaši Srbe": Vučić pozvao investitore da dođu u našu zemlju

 ≫ 

Neka živi prijateljstvo dve zemlje, naglasio je predsednik Srbije

  • 0
Aleksandar Vučić poseta Abdela Fataha al Sisija

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je egipatskim investitorima, na poslovnom forumu Srbija - Egipat, da su dobrodošli u Srbiju i poželeo privrednicima obe zemlje puno novih fabrka, zajedničkih poslovnih poduhvata i uspeha.

Vučić je, obraćajući se predstavnicima tridesetak egipatskih kompanija na forumu, rekao da Srbija ima stabilne javne finansije, da brine o svakom investitoru, kao i da ima dobru i obučenu radnu snagu.

Imamo stabilne javne finansije i javni dug od samo oko 53 odsto BDP-a, čime može da se pohvali svega nekoliko zemalja u Evropi, istakao je Vučić.

Dodao je da je to postignuto zahvaljujući teškim finansijskim reformama započetim 2014. godine. Predsednik je istakao da Srbija godišnje privuče između 3,2 i 3,5 milijardi evra stranih direktnih investicija i da će i ove godine preći cifru od tri milijarde uprkos ratu u Ukrajini.

Dodao je da za malu zemlju kao što je naša to nisu mali brojevi, prenosi Tanjug.

"To govori o sistemu koji smo napravili i subvencijama, ali i o veštoj i obučenoj radnoj snazi i brizi koju pružamo svakom invstitoru", naglasio je Vučić.

Kaže da Srbi vole turistički da posećuju Egipat i da će ići u još većem broju i u šali dodao da jedna ajkula u moru u Egiptu ne može da uplaši Srbe.

"I vi ste dobrodošli u Srbiju, imamo fantastične ski centre i planine, kada vam je leti vruće dođite u Srbiju, koja ima puno neotkrivenih lepota", poručio je Vučić.

Neka živi prijateljstvo dve zemlje, naglasio je predsednik Srbije.

Srpski privrednici dobrodosli u Egipat, kao i egipatski ovde

 Srpski privrednici su dobrodošli u Egipat, kao što su i egipatski u Srbiji, kazao je danas predsednik Egipta Abdel Fatah al Sisi obraćajući se na otvaranju Srpsko – egipatskog biznis foruma poručujući da je srpski uspeh ujedno i egipatski uspeh.

Al Sisi je istakao da Egipat radi na promeni i osavremenjivanju saradnje sa raznim državama, a da je Srbija veoma uspešna država, koja ima brojne potencijale.

"Imamo veliki program koji radimo u sferi poljoprivrede, hoćemo da povećamo proizvodnju. Sve što treba Srbiji može da se nađe u Egiptu", kazao je al Sisi.

Istakao je da će za produbljivanje ekonomske saradnje od velike koristi biti sporazum o obostranom ukidanju carine na robu, odnosno o slobodnoj trgovini.

Podseća da je Egipat veliko tržište bio i pre nego što je uspostavio slobodnu trgovinu sa raznim afričkim državama.

Poručio je privrednicima da i on i predsednik Srbije Aleksandar Vučić imaju volju da unaprede saradnju privrednika dve zemlje i pozvao ih da im se obrate ukoliko budu naišli na bilo koju prepreku. Al Sisi ukazuje na to da je u Egiptu 2016. došlo do unapređenja poslovanja i to, kako kaže, pogotovu u sferi ekonomije.

"Uspeli smo da kroz nacionalne projekte povećamo privredni rast na nivo između 5,6 i 6,1 odsto. Zbog korona virusa smo ostali na istom nivou, nismo napredovali, ali nismo se ni vratili unazad“, kazao je al Sisi.

Navodi da ove godine Egipat beleži privredni rast od devet odsto, međutim, dodaje da je ukrajinska kriza malo uticali te da će napredak biti manji od planiranog.

Preneo je da je sa predsednikom Vučićem razgovarao i o problemima u vezi energije i naveo da su u poslednjih osam godina zabeležili veliki napredak u energetici.

„Zabeležili smo 2014. deficit električne energije, sada imamo proizvodnju 60.000 megavata i 25 odsto proizvodnje struje je višak“, istakao je al Sisi i dodao da je slično bilo i u oblasti gasa, kojeg nisu imali dovoljno, a sada izvoze.

Kada je reč o infrastrukturi, kako je naveo al Sisi, u poslednjih sedam, osam godina, u Egiptu se radi 6.000 projekata vrednih osam milijardi egipatskih funti.

„U Egiptu Srbi mogu da nađu prilike za poslovanje u izgradnji aerodroma, puteva i u svim drugim sferama“, kazao je al Sisi.

Preneo je da se u Egiptu gradi gradi oko 4.000 kilometara brzih pruga i da žele da najbrži železnički saobraćaj.

Takođe, al Sisi je istakao da se širi površine grada Kaira zbog sve većeg broja stanovnika.

Video: Snimak ubijene tigar ajkule iz Hurgade

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>