• 0

Regulator izrekao kaznu Didiju od 1,2 mlrd dolara: Kršio zakone

Kineska uprava za sajber prostor pokrenula je istragu ubrzo nakon što je kompanija izašla na berzu

  • 0
Taksi, protesti iz ugla jednog taksiste Foto ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Kineski regulator za sajber bezbednost saopštio je da je kaznio kompaniju Didi Global sa 8,026 milijardi juana (1,19 milijardi dolara), nakon što je jednogodišnjom istragom utvrđeno da je gigant koji se bavi prevozom putnika prekršio zakone, uključujući onaj koji se odnosi na bezbednost podataka.

Didi je nezakonito prikupljao informacija o korisnicima u periodu od sedam godina, počev od juna 2015. godine, i takođe je vršio obradu podataka što je ozbiljno uticalo na nacionalnu bezbednost, navodi se u saopštenju Kineske uprave za sajber prostor (CAC), izveštava Rojters.

Osnivač i izvršni direktor ove kompanije Čeng Vej i predsednik Žan Lju takođe su kažnjeni sa po milion juana (oko 145 hiljada dolara), dodaje se u saopštenju.

Uprava Didija je u poruci objavljenoj na nalogu kompanije na društvenoj mreži Veibo rekla da prihvata odluku CAC-a i da će sprovesti sveobuhvatnu unutrašnju kontrolu i ispraviti ono što treba.

Kineska uprava za sajber prostor pokrenula je istragu ubrzo nakon što je kompanija izašla na berzu 30. juna 2021.

Didi je naišao na problem sa CAC-om pošto je nastavio sa aktivnostima za Inicijalnu javnu ponudu (IPO), odnosno izlazak na ameručku berzu, iako je regulator pozvao kompaniju da to odloži dok se ne sprovede istraga o njenom postupanju sa podacima korisnika, rekli su Rojtersovi izvori.

Video: I u Meksiku pobuna taksista, stao grad od preko 20 miliona ljudi

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>