• 0
 ≫ 

ECB podigla kamatne stope prvi put za 11 godina

 ≫ 

Odluka koja se očekivala

  • 0
ekonomija - biznis - referentna kamatna stopa Foto: Shutterstock

Evropska centralna banka (ECB) podigla je kamatne stope prvi put za više od 11 godina dok pokušava da kontroliše rastuću inflaciju u evrozoni.

ECB podigla je referentne stope za 50 baznih poena, čime je stopa na depozite dostigla 0%. Frankfurtska institucija je držala stope na istorijski najnižim nivoima, na negativnoj teritoriji od 2014. godine, dok se bavila krizom suverenog duga u regionu i pandemijom koronavirusa.

„Upravni savet je ocenio da je primereno preduzeti veći prvi korak na putu normalizacije referentne kamatne stope nego što je to nagovešteno na prethodnom sastanku“, navodi se u saopštenju ECB.

ECB je ranije nagovestila da će povećati stope u julu i septembru jer potrošačke cene i dalje rastu. Prvo očitavanje inflacije u junu pokazalo je rekordnih 8,6%. Međutim, neki investitori su skeptični prema postupcima ECB-a jer predviđaju recesiju kasnije ove godine.

Još u junu prognoze ECB su ukazivale na stopu inflacije od 6,8 odsto za celu ovu godinu, odnosno 3,5 odsto u 2023. U pogledu rasta, centralna banka procenjuje stopu BDP-a od 2,1 odsto za ovu i narednu godinu.

Potrošačke cene su porasle po rekordnoj stopi od 8,6% u 12 meseci do juna.

To je znatno iznad ciljnih 2% banke. Inflacija je tempo kojim cene rastu.

Centralne banke širom sveta, uključujući Banku Engleske i Federalne rezerve SAD, podižu stope kako cene rastu.

Video: Šta je SWIFT i kako funkcioniše najzaštićeniji sistem međunarodnog bankarskog poslovanja?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>