• 2

Točak se okreće: Amerikanci beže u Evropu, masovno kupuju nekretnine u ove 4 zemlje

Previsoke cene stanova, jak dolar i politička ogorčenost doprineli su talasu da se sve više Amerikanaca seli preko bare

  • 2
Italijansko selo Cinquefrondi

Cinquefrondi / Foto: Shutterstock

Sve više Amerikanaca se seli u Evropu, najviše zbog rastućih troškova života, naduvanih cena kuća, visokim dolarom i političkom ogorčenošću.

Italija, Portugalija, Španija, Grčka i Francuska su među najpopularnijim destinacijama.

Poslednji statistički podaci kuće Sotbi govore da su  zahtevi Amerikanaca koji žele da se presele u Grčku porasli za 40 odsto od aprila do juna u poređenju sa godinom ranije. U Francuskoj i Italiji, američka potražnja je najveća u poslednje tri godine, kaže stručnjak za nekretnine Džek Haris. A Amerikanci su inili 12% prihoda Sotbija u Italiji u prvom kvartalu.

Penzioneri i bogati su tradicionalno bili glavni američki kupci nekretnina u Evropi. Ali relativno jeftino stanovanje — posebno u manjim gradovima i naseljima — i porast rada na daljinu učinili su kontinent primamljivim za širi krug ljudi, uključujući i one koji su mlađi. Rastuća stopa kriminala u nekim gradovima SAD i političke podele takođe su navele Amerikance da traže mirniji način života, podstaknut evrom koji je upravo pao na nivo dolara, prvi put posle više od 20 godina.

Život je lep

Za Stefani Sinkler (40) iz Atlante, kupovina kuće u Italiji bio je dugogodišnji san koji se ostvario ovog aprila. Plaćala je 3.000 dolara mesečno za najam kuće sa četiri spavaće sobe za sebe i svog sina, a shvatila je da je nemoguće da postane i vlasnik nekretnine jer su cene naglo porasle, iako je imala 300.000 dolara gotovine pri ruci.

Okrenula se Italiji, zemlji koju je oduvek volela, i uspela je da kupi kuću od 3.100 kvadratnih metara na Siciliji, kao i manju kuću u susedstvu i lokal od 800 kvadratnih metara — sve za 60.000 evra.

Ona planira da radi na daljinu.

U penziju sa 50 godina

Naravno, nije uvek lako pokupiti se i preseliti se u drugu zemlju. Postoje uslovi za vize, a poreska situacija može biti komplikovana i skupa. SAD oporezuju sve svoje građane bez obzira na to gde žive, a rad na daljinu za američku kompaniju dok je u drugoj zemlji može stvoriti poreske glavobolje vama i vašem poslodavcu.

Da bi se rešila neka od ovih pitanja, Italija će kasnije ove godine početi da nudi vizu za rad na daljinu za strance,  za koju se Sinkler nada da će dobiti. Vlada je takođe uvela program u 2019. godini za prodaju kuća od jednog evra u ruralnim područjima stranim kupcima koji bi platili renoviranje i podstakli lokalnu ekonomiju.

Prvobitno privučena kućama od jednog evra, Ketlin Kirk (47) iz Majamija je na kraju prošlog novembra kupila kuću sa tri spavaće sobe i tri sprata u Musomeliju, istom selu kao i Sinkler, za 37.000 evra. Planirajući da se penzioniše za dve godine, službenica Državne bezbednosti je želela da se preseli u zemlju u kojoj će moći udobno da živi od javne penzije.

Santander, Španija

Foto: Shutterstock

Mogu da se penzionišem sa 50 godina i još uvek živim dobrim životom, ispunjen putovanjima i dobrom hranom“, rekkla je Kirk.

Troškovi i bezbednost

I jedna druga država je takođe postala popularna destinacija. Prema vladinim podacima, broj Amerikanaca koji borave u Portugaliji porastao je 45% u 2021. u odnosu na prethodnu godinu. U Španiji, koja ima najveću američku populaciju u Evropi, broj stanovnika rođenih u SAD porastao je za 13 odsto između 2019. i 2021. i potražnja je nastavila da raste ove godine, kaže Alehandra Vanoli, generalni direktor španske agencije za nekretnine Viva.

Da bi privukli strane kupce, i Portugalija i Španija nude takozvane „zlatne vize“, programe koji daju pravo boravka na osnovu početnog ulaganja od 350.000 evra, odnosno 500.000 evra.

Džejmi Dikson (37) preselio se u Portugal iz Los Anđelesa prošlog jula sa svojom sedmogodišnjom ćerkom i suprugom. Omugeno im je da rade na o na daljinu i dobiju vizu za stalni boravak.

U početku su živeli u mobilnoj kući sa dve spavaće sobe u Kaliforniji, a direktorka operacija za tehnološki startap nije mogla da priušti da ispuni svoj san o kupovini zemljišta u LA-u.

Novi posao na daljinu joj je omogućio da napusti grad i da se preseli u trosoban stan sa tri kupatila. Pored jeftinih troškova života, Dikson je rekla da njena porodica sada ima pristup široj višejezičnoj međunarodnoj zajednici i manje stresa u vezi sa stopom kriminala ili politikom.

Video: Automobil za izolaciju od kovida: Ljudi su poludeli za ovim vozilima u kojima može da se živi

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>