• 7
 ≫ 

Ukrajina i Rusija potpisale sporazum o ponovnom pokretanju izvoza žitarica

 ≫ 

Ceremoniji potpisivanja u palati Dolmabahče u Istanbulu prisustvovali su generalni sekretar UN Antonio Gutereš i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan

  • 7
Žito, žitarice

Foto: Tanjug/AP

Ukrajina i Rusija potpisale su sporazum koji podržavaju UN i dozvoljava izvoz miliona tona žitarica iz blokiranih crnomorskih luka, potencijalno sprečavajući pretnju od katastrofalne globalne krize, javlja Guardian.

Ceremoniji potpisivanja u palati Dolmabahče u Istanbulu prisustvovali su generalni sekretar UN Antonio Gutereš i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, koji je igrao ključnu ulogu tokom meseci napetih pregovora.

Veruje se da će sporazum obezbediti prolaz žitarica i osnovnih dobara kao što je suncokretovo ulje iz tri ukrajinske luke, uključujući Odesu, čak i dok sukob traje u drugim delovima zemlje.

Sporazum takođe ima za cilj da obezbedi bezbedan prolaz ruskog đubriva, koji je od suštinskog značaja za obezbeđivanje budućih visokih prinosa useva.

Zvaničnici UN rekli su da se nadaju da bi preliminarne isporuke mogle da počnu već u subotu, uz nadu da će za nekoliko nedelja dostići predratni nivo izvoza iz tri ukrajinske luke – stopu od 5 miliona metričkih tona žitarica mesečno.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>