• 4
 ≫ 

"Srbija ima sve uslove za dovoljno energije. EPS mora da gradi..."

 ≫ 

"Nove elektrane su ključne da 2030. ili 2040. Srbija ima sigurnost u snabdevanju električnom energijom", smatra potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike

  • 4
SARAJEVO MIHAJLOVIC FORUM Zorana Mihajlović / Foto: MRE/Zoran Petrović

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, rekla je da je za energetsku bezbednost u narednim decenijama važno da EPS što pre počne da gradi nove energetske kapacitete, kao i da se mnogo brže ulaže i u prenosnu mrežu.

- Zbog problema u EPS-u mi ćemo sigurno uvoziti struju ove zime i u narednih godinu dana. Energetski sistem je veliki i inertan sistem i potrebno je dosta godina da se on uruši, ali i da se podigne. Sigurna sam da se više neće ponoviti ono što smo imali u decembru, kad je država morala da hitno reaguje jer smo imali sistem koji je bio skoro pred kolapsom. Država je sve vreme uz EPS, omogućili smo uvoz uglja i pomažemo da mogu da uvoze električnu energiju jer sada uvozimo oko 10 odsto potrošnje. Međutim, da bismo bili sigurni da ćemo imati dovoljno energije i 2030. ili 2040, potrebno je da EPS počne da gradi nove objekte, kako bismo bili konkurentni i da ne bismo došli u situaciju da budemo zavisni od uvoza, ne 10 odsto, nego 30 ili 40 odsto - rekla je Mihajlovićeva gostujući na TV Prva, a navodi se u saopštenju.

Ona je podsetila da se u elektroenergetici nije gradilo prethodne tri decenije i da je gradnja novih kapaciteta ključna da EPS bude stabilan i da može da bude i regionalni igrač.

- Reverzibilna hidroelektrana Bistrica je trebalo 2020. godine da bude na mreži, a tek sada su napravljeni prvi koraci, i to na instistiranje Vlade. Srbija ima sve uslove da ima dovoljno energije, jer možemo da koristimo energiju sunca i vetra i da

gradimo i RHE, i Đerdap 3, i Bistricu, dva projekta sa kojima se neopravdano kasnilo u prethodnim godinama. Za Đerdap 3 bi trebalo da iskoristimo ovu i narednu godinu da se pripremi dokumentacija, i da onda se razgovara o finansiranju, jer je reč o

investiciji vrednoj oko 1,5 milijardi evra. Nove elektrane su ključne da 2030. ili 2040. Srbija ima sigurnost u snabdevanju električnom energijom - rekla je Mihajlovićeva.

Upitana za kritike u vezi sa najavljenim postupkom Energetske zajednice protiv Srbije, u vezi sa donošenjem mrežnih pravila, Mihajlovićeva je rekla da je postupak usaglašavanja trebalo da bude završen još 2018. godine i da je upravo ovo ministarstvo stvorilo zakonske uslove da se ti propisi harmonizuju.

- Da bi se neki predlog stavio na Vladu, AERS zajedno sa drugim subjektima to mora da pripremi na odgovarajući način, što ovde nije bio slučaj, ali verujem da ćemo taj problem rešiti u narednih desetak dana i ovo je samo opomena da tu proceduru treba završiti - rekla je Mihajlovićeva i dalje dodala da je "ovde reč o tome da su nas mnogi propisi EU ozbiljno pogodili jer

na taj način postaje vidljivo sve ono što nije bilo urađeno u prethodnim godinama".

- Onda imamo situaciju da javna preduzeća blokiraju donošenje određenih podzakonskih akata da bi prikrili sopstveni nerad, uz pokušaje da krivicu prebace na nekog drugog.

Potpredsednica Vlade je dodala da su toplane obezbedile sve što je potrebno za zimu od energanata, kao i da će se Ministarstvo uključiti u rešavanje problema sa snabdevanjem peletom, jer ovaj energent koristi oko 110.000 domaćinstava i potrebno je voditi računa o svemu što može uticati na energetski bilans.

Video: Poznato koliko će struja u Srbiji da poskupi

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>