• 0
 ≫ 

Samo dva proizvođača pametnih telefona mogu da slave: Ostalima inflacija oborila prodaju

 ≫ 

Dobavljači su, zbog gomilanja zaliha, prisiljeni da preispitaju svoj portfolio kako bi u drugom delu godine poboljšali rezultat

  • 0
iPhone 13 Foto: Tanjug/AP

Na svetskom nivou, u drugom kvartalu 2022. isporučeno je 316 miliona pametnih telefona ili 9% manje nego u istom periodu prošle godine.

Tome je pogodovao pad potražnje za smartfonima, usled manjeg raspoloživog dohotka zbog inflacije i drugih ekonomskih prepreka, prenosi analitička kompanija Canalys. Dodaje se da je u drugom tromesečju, tako, nastavljen pad isporuka pametnih telefona, inače prisutan od početka godine.

Analitičari Canalys-a kažu da su dobavljači, zbog gomilanja zaliha, prisiljeni da preispitaju svoj portfolio kako bi u drugom delu godine poboljšali rezultat.

Ipak, uprkos ukupnom padu isporuka, istraživači napominju da je potražnja za Eplovim i Samsungovim pametnim telefonima i dalje velika, te su ta dva proizvođača i dalje na top pozicijama po prodaji.

Osim toga, jedini su među prvih pet povećali tržišni udeo.

Samsung je i dalje broj jedan u svetu, te nakon drugog tromesečja tekuće godine nastavlja da drži i najveći tržišni udeo po isporukama pametnih telefona, od 21 posto, što je i povećanje sa 18 odsto iz istog tromesečja 2021. godine.

Epl sada ima tržišni udeo od 17%, što je takođe osetno povećanje u odnosu na lanjskih 14 posto.

Video: Jelena Radonjić je prvi posao imala u Japanu, danas je saradnik Forbsa: Ovo su top veštine za uspeh

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>