• 1
 ≫ 

Kud' plovi ovaj brod? Inflacija će nas pratiti godinama, ali uz manje pritiske

 ≫ 

Kada je reč o inflacionim očekivanjima za dve i tri godine unapred, ona su i kod finansijskog sektora i kod privrede niža od kratkoročnih očekivanja

  • 1
inflacija Foto: Shutterstock

Kratkoročna očekivanja predstavnika finansijskog sektora u pogledu inflacije za godinu dana unapred, prema rezultatima anketa agencija Ipsos i Blumberg, nastavila su da se kreću oko nivoa od šest odsto.

Prema rezultatima ankete agencije Ipsos, kratkoročna inflaciona očekivanja predstavnika finansijskog sektora u junu beleže neznatan pad u odnosu na maj i iznose 5,9 odsto, objavila je Narodna banka Srbije.

Na sličnom nivou su se kretala i inflaciona očekivanja predstavnika finansijskog sektora prema rezultatima ankete agencije Blumberg iz jula, koja iznose 6,0 odsto.

U uslovima rastuće neizvesnosti i rasta tekuće inflacije, očekivanja predstavnika privrede u pogledu inflacije za godinu dana unapred zabeležila su u junu blago povećanje u odnosu na maj i našla se na nivou od 7,0 odsto.

Kada je reč o inflacionim očekivanjima za dve i tri godine unapred, ona su i kod finansijskog sektora i kod privrede niža od kratkoročnih očekivanja i ista kao u prethodnoj anketi.

Predstavnici finansijskog sektora očekuju inflaciju za dve godine unapred na nivou od 4,0 odsto, za tri godine unapred na nivou od 3,5 odsto, dok srednjoročna inflaciona očekivanja privrednika iznose 5,0 odsto za dve godine unapred i 4,0 odsto za tri godine unapred.

Rezultati ankete koji se odnose na očekivanja za dve i tri godine unapred mogli bi da ukazuju na to da i finansijski sektor i privreda očekuju ublažavanje inflatornih pritisaka, sa stabilizacijom kretanja na međunarodnim robnim tržištima.

Usidrenost srednjoročnih inflacionih očekivanja, u čijoj se osnovi nalazi stabilnost deviznog kursa, doprinosi povećanju efikasnosti monetarne politike u održavanju niske, stabilne i predvidive inflacije u srednjem roku, što je jedan od neophodnih preduslova održivog privrednog rasta, navodi se.

Video: Ovo su cene izdavanja najtraženih stanova u Beogradu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Deejan

    26. jul 2022 | 17:34

    Sve je poskupelo,vecinom 100% a nesto i vise.Bar cutite i ne pravite nas budalama.Ljudi ja zivim u Srbiji ne na Marsu

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>