• 1
 ≫ 

Dolar na dvadesetogodišnjem maksimumu, Bela kuća tvrdi: "Nismo u recesiji"

 ≫ 

Prethodnih dana kompanije poput Matela, proizvođača Barbi lutaka, figura Gospodara svemira i automobilčića Hot vils (Hot Wheels), saopštile su da beleže pad prometa zbog jačanja dolara

  • 1
evro/dolar Foto: Shutterstock

Vrednost američkog dolara je na dvadesetogodišnjem maksimumu zahvaljujući očekivanjima da će američke Federalne rezerve povećati svoje kamatne stope brže od većine drugih finansijskih institucija.

Za kupce širom sveta koji žele vrhunske američke brendove, jak dolar znači da moraju skuplje da plaćaju, osim ukoliko distributeri ne odluče da ublažavaju uticaj jakog dolara, prenosi Glas Amerike.

Prethodnih dana kompanije poput Matela, proizvođača Barbi lutaka, figura Gospodara svemira i automobilčića Hot vils (Hot Wheels), saopštile su da beleže pad prometa zbog jačanja dolara.

Sličan uticaj jačanja dolara osetio se i u prometu američkog giganta kompanije Prokter i Gembl poznate po globalnim brendovima Pampers i Arijel.

Istovremeno, zvaničnici Bele kuće poručuju da je američka ekonomija opterećena inflacijom i da pati zbog efekata rata u Ukrajini, ali da nije u recesiji.

Ministarka finansija Dženet Jelen, ekonomski savetnik Brajan Diz i sekretarka za trgovinu Ðina Rajmondo oglašavali su se poslednjih dana uoči objavljivanja podataka najavljenih za četvrtak, a koji bi mogli da potvrde da je bruto domaći proizvod (BDP) smanjen od aprila do juna, prenosi Rojters.

Prognoza Banke federalnih rezervi Atlante predviđa pad BDP od 1,6 odsto, što je već drugi kvartal zaredom da je BDP u padu.

Video: Hrvatska danas dobija ”zeleno svetlo” za ulazak u Evrozonu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bungi

    27. jul 2022 | 09:03

    Ma nikako, štampanje planina novca bez pokrića i bilijarde dolara duga inostranstvu za obveznicu su znak "zdrave" ekonomije.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>