• 1

Novi Zeland želi da stvori generaciju bez dima: Na pomolu prvi ovakav zakon na svetu

Predloženi zakoni uključuju povećanje starosne granice za kupovinu cigareta

  • 1
no smoke

Foto: Shutterstock

Zakonodavci Novog Zelanda obećali su da će prekinuti, kako navode, "odvratnu i bizarnu" vlast kompanija za proizvodnju cigareta, uvodeći prvi svetski zakon koji će sprečiti sledeću generaciju da ikada bude u mogućnosti da legalno kupuje cigarete.

Vlada je u utorak predstavila svoje nove zakone kako bi pokušala da stvori generaciju bez dima, uvodeći nove, stalno rastuće starosne granice za kupovinu duvana, tako da tinejdžeri nikada neće moći legalno da kupuju cigarete.

Nove mere, o kojima se raspravljalo u parlamentu, smatraju se prvim u svetu – i izazvale su razne komentare, od pohvata do kritika usled zabrinutosti zbog njihove "neproverene prirode".

Mimo toga, zakon bi podrazumevao da se dramatično smanji nikotin u cigaretama, a one bi se mogle kupovati samo u specijalizovanim prodavnicama duvana, umesto u regularnim radnjama i supermarketima.

- Decenijama smo dozvoljavali duvanskim kompanijama da zadrže svoj tržišni udeo. U ovoj zemlji imamo više propisa o bezbednosti prodaje sendviča nego o cigaretama - rekla je pomoćnica ministra zdravlja, Aješa Veral, dok je predstavljala zakon u prvom čitanju.

- Naš prioritet u donošenju ovog zakona je zaštita onoga što je dragoceno: ljudi, porodice, zajednice, dodala je.

Predlog zakona je na prvom čitanju i imao je skoro univerzalnu međustranačku podršku da bi prošao kroz izabranu komisiju – sledeću fazu zakonodavnog procesa, u kojoj poslanici slušaju stručne i javne podneske. Očekuje se da će zakon stupiti na snagu 2023. godine.

Pravila se odnose samo na klasične duvanske proizvode, dok će e-uređaji ostati legalni, piše Gardijan.

Video: Koliko novca dnevno trošite na cigarete i hoćete li prestati da pušite nakon poskupljenja?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>