• 26

Prvi put u istoriji: SAD su najveći svetski izvoznik tečnog prirodnog gasa

Do ovoga je došlo zbog velike potražnje u Evropi, visoke cene prirodnog gasa i povećanih izvoznih kapaciteta

  • 26
Njujork, SAD, Amerika, Sjedinjene Američke Države Foto: Pixabay

Sjedinjene Američke Države prošlog meseca postale su vodeći svetski izvoznik tečnog prirodnog gasa (TPG), prvi put ikada, pošto su porasle isporuke u Evropu koja ima velike potreba za ovim energentom.

Iako bi vodeće mesto SAD u izvozu tečnog gasa moglo biti kratkog veka, stiče se utisak da je SAD mudro iskoristila situaciju sa ratom u Ukrajini i zategnute odnose između EU i Rusije, navodi portal Energija Balkana.

Velika potražnja u Evropi, visoke cene prirodnog gasa i povećani izvozni kapaciteti - učinili su SAD najvećim svetskim izvoznikom tečnog prirodnog gasa u prvoj polovini 2022. godine, saopštila je u ponedeljak američka Uprava za energetske informacije (EIA).

Američki izvoz TPG porastao je za 12 odsto u prvoj polovini 2022. u poređenju sa drugom polovinom 2021. Između januara i juna 2022. je iznosio je u proseku 11,2 milijarde kubnih stopa dnevno, saopštila je EIA. Tako su SAD prestigle Australiju i Katar, druga dva velika izvoznika TPG.

Evropa sve više uvozi TPG iz SAD

Spot cene TPG-a u Evropi i Aziji držale su od poslednjeg kvartala 2021. godine bile mnogo više od istorijskih normi, a dostigle su rekordne vrednosti ranije ove godine nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Evropa uvozi sve veće količine američkog TPG-a, jer nastoji da zameni što više ruskog gasa. Kapacitet izvoza TPG-a iz SAD se povećao od novembra 2021. godine, prema procenama EIA. SAD isporučuju rekordne količine TPG-a u Evropu kako bi pomogle saveznicima EU u njihovim naporima da popune skladišta gasa uoči zime, usred rastuće neizvesnosti oko snabdevanja ruskim gasom.

Nemačka požar energija energetika  gasovod Foto: Tanjug/AP

Prvi put ikada, Evropska unija je u junu uvezla više TPG-a iz SAD nego gasa gasovodom iz Rusije, pošto je Moskva polovinom prošlog meseca smanjila snabdevanje Evropi.

Revolucija gasa iz škriljaca, zajedno sa milijardama dolara ulaganja u postrojenja za utečnjavanje, pretvorila je SAD iz neto uvoznika TPG-a u najvećeg izvoznika za manje od jedne decenije. Proizvodnja gasa je porasla otprilike za 70 odsto u odnosu na 2010. i očekuje se da će zemlja imati najveći izvozni kapacitet na svetu do kraja 2022. kada terminal Kalkašiju Pas kompanije Venture Global TNG bude dostupan.

Izvoz SAD je bio samo za dlaku iznad onog iz Katara i Australije, a bilo kakvi problemi u proizvodnji mogli bi uticati na rangiranje. Gledajući dalje, Katar planira ogroman izvozni projekat koji će se pojaviti krajem 2020-ih, koji bi mogao učvrstiti bliskoistočnu naciju kao glavnog dobavljača goriva.

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dg

    27. jul 2022 | 15:40

    Koje onda iznenađenje da je došlo do rata u Ukrajini.

  • Joca

    27. jul 2022 | 15:44

    Pa to su oni i hteli Ta amerika je stvorena od kriminalaca i tako se i ponasaju ..

  • Cika Velja

    27. jul 2022 | 15:49

    Taman tako i treba da bude,da svaka budala vidi na koju vodenicu voda tece!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>