• 3

G7 planira limitiranje cena ruske nafte: Istovremeno, VW razmatra prodaju fabrike na tom tržištu?

Izgleda da je 5. decembar datum kada će nove sankcije Evropske unije stupiti na snagu

  • 3
Volkswagen ID.5 GTX, Sajam automobila u Minhenu

Foto: Tanjug/AP

Mehanizam za limitiranje cene ruske nafte koji bi trebalo da Rusiji ograniči prihode od izvoza ovog energenta mogao bi da bude uspostavljen početkom decembra.

U novom izveštaju Rojtersa, koji se poziva na reči jednog visokog zvaničnika zemlje članice G7, navodi se da je 5. decembar određen kao datum kada će stupiti na snagu nove sankcije Evropske unije koje zabranjuju uvoz ruske nafte morem.

Uporedo sa novim sankcijama EU, organizacija G7 koju čine SAD, Kanada, Japan, Nemačka, Francuska, Italija i Velika Britanija, želi da u decembru postavi gornju granicu cene ruske nafte kako bi smanjila prihode Moskve i primorala je da prekine vojnu operaciju u Ukrajini.

G7 je nastojao da privoli i Kinu i Indiju, glavne kupce ruske nafte, da se pridruže ovom sporazumu u nameri da se cena ruske nafte postavi na nivo iznad troškova proizvodnje, ali znatno niži od trenutne tržišne cene.

Moskva je prošle nedelje saopštila da će prestati da isporučuje naftu zemljama koje se pridruže ovom mehanizmu ograničavanja ukazujući da bi takva mera nanela štetu ruskim proizvođačima.

G7 Samit

G7 Samit / Foto: Profimedia/AFP/SVEN HOPPE

 

Istovremeno, objavljena je vest da nemački gigant Folksvagen (VW) razmatra prodaju svoje fabrike u Rusiji.

Naime, nemačka kompanija želi da proda svoju fabriku za sklapanje automobila u ruskom gradu Kaluga, a kazahstanska kompanija Azija Auto, koja se nalazi u istočnom gradu Oskemen, mogla bi da bude potencijalni kupac jer ima licencu za proizvodnju automobila Volksvagen i Škoda, izvestio je ruski list "Vedemosti".

U izveštaju, koji se poziva na neimenovani izvor upoznat sa namerama kompanije, navodi se da će Folksvagen finalizovati svoje planove za fabriku u Kalugi do kraja godine, prenosi Rojters. Britanska kompanija navodi da je u odgovoru poslatom mejlom, portparol Folksvagena Nikolaj Laude rekao da kompanija prati trenutna dešavanja.

- Razmatramo različite buduće scenarije. Međutim, nikakva odluka još uvek nije doneta - izjavio je Laude.

Video: Šta je nateralo kompanije da se povuku sa tržišta Rusije? Korporativna odgovornost ili nešto drugo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    28. jul 2022 | 12:46

    Па и ја бих да ограничим цене немачких аутомобила - морам прво у Кину и Индију, хехе...

  • Peca

    28. jul 2022 | 11:36

    ...zapad očigledno ne zna više šta će.

  • Перагеније

    28. jul 2022 | 12:45

    " niži od trenutne tržišne cene" - ХЕХЕ, сад ни тржишна игра не ваља, хохохо.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>