• 0

Globalni gigant značajno profitirao u 2022: Stelantis sada najviše prodaje ova vozila

Isporuke u Severnu Ameriku porasle su za 10 procenata, što je rezultiralo rastom neto prihoda od 31 posto

  • 0
Pežo planira da se fokusira na e-vozila Foto: Twitter/@autocar / VLud Forum-Peugeot.com

Proizvođač automobila, Stelantis, izvestio je danas da je ostvario neto dobit od 8,0 milijardi evra u prvoj polovini 2022, što je za 34 posto više u poređenju sa prošlom godinom.

Neto prihod je u izveštajnom periodu porastao za 17 procenata u odnosu na prvo polugodište 2021, na 88 milijardi evra, saopštio je Stelantis, koji je nastao spajanjem Fijat Krajslera i francuske kompanije Pežo Sitroen Automobili (PSA).

Prema saopštenju, četvrti najveći proizvođač automobila na svetu beleži snažan rast prodaje automobila s niskom emisijom štetnih gasova i elektirčnih vozila na baterije, pri čemu je prodaja ovih potonjih skočila za gotovo 50 posto u odnosu na prošlu godinu, na 136.000 jedinica, prenosi agencija AP.

Isporuke Stelantisovih automobila u Evropu opale su za 18 odsto zbog problema sa nabavkom čipova tokom globalne nestašice, zbog čega je neto prihod bio manji za 2,0 posto međugodišnje, dok su isporuke u Severnu Ameriku porasle za 10 procenata, što je rezultiralo rastom neto prihoda od 31 posto.

Stelantis planira da investira u zajedničko preduzeće sa Samsungom više od 2,5 milijarde dolara za izgradnju fabrike baterija za električna vozila u Indijani.

Najavljuje, takođe, da će uložiti milijarde u modernizaciju dve kanadske fabrike za montažu automobila i u istraživački centar, kao i izgradnju velike fabrike baterija za električna vozila u Ontariju u zajedničkom poduhvatu sa južnokorejskom kompanijom LG Enerdži Solušen.

Video: Kuća na točkovima: Penzioner našao idealno rešenje za život i putovanje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>